A járási hivatalok népegészségügyi szakemberei ellenőrzik az iskolákat, hogy a gyerekek étkeztetése megfelel-e a szeptember 1-jétől hatályos előírásoknak – mondta Fűrész Tünde, a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A közétkeztetési rendelet célja, hogy a gyerekek egészségesebb ételeket kapjanak a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolai menzákon.

A hivatalok szakemberei nem fognak büntetni, de ha valahol azt látják, hogy nem az előírásoknak megfelelően készítik el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni – mondta a helyettes államtitkár.

A főbb változások között említette, hogy a gyerekeknek adott ételekben kevesebb lesz a zsír, a só és a cukor, ugyanakkor sokkal több rostban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert kapnak.

Azt mondta, nem lesz teljes só-, és cukor tilalom, de szeretnék elérni, hogy ezekből kevesebb kerüljön a gyerekek szervezetébe. Jelezte, így a jövőben is lesz “ovis tea”, de sokkal kevesebb cukorral és nem lesz benne citrompótló sem.

Arra is felhívta a figyelmet, az iskolai büféknek is kötelezettsége, hogy minél több egészséges ételt tartsanak a kínálatukban, mert bizonyos szempontból rájuk is vonatkozik a rendelet.