Társadalmi egyeztetésre bocsájtja az új vadgazdálkodási törvény végleges normaszöveg-tervezetét a Földművelésügyi Minisztérium.

A tájékoztatás szerint a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi törvény módosítása szeptember 30-ig véleményezhető, az új szabályozás tervezete pedig az ősszel az Országgyűlés elé kerül, és 2016. január 1-jével léphet hatályba.

A tárca emlékeztetett, hogy az új szabályozást az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatára dolgozta ki az FM. A törvény koncepcióját májusban széleskörű szakmai és társadalmi vitára bocsájtották, a beérkezett észrevételek figyelembe vételével készült el a törvényjavaslat szövege.

A közlemény szerint a minisztérium célja, hogy olyan jogszabályt alkosson, amely a fenntartható vadgazdálkodást helyezi előtérbe, a hagyományos vadászati és vadgazdálkodási értékrenden és kultúrán alapul, mindemellett csökkenti a vadászatra jogosultak és a vadászok bürokratikus, adminisztratív terheit.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban elmondta, hogy az új vadászati törvény a következő húsz évre meghatározza a magyar vadgazdálkodást. Hatályba lépését követően mintegy ötven vadgazdálkodási körzetet alakítanak ki, ezek élén az állam által fizetett tájegységi fővadászok állnak majd. A vadászatra jogosultak ezzel szakmai segítséget, a hivatásos vadászok pedig egyfajta védelmet kapnak.