Megvétózta Andrzej Duda lengyel államfő a heves politikai és társadalmi vitát kiváltó törvényt, mely lehetővé tenné a személyazonossági adatok megváltoztatását azoknál a személyeknél, akiknek a nemi identitása különbözik az anyakönyvbe bejegyzettől.

A hírt a lengyel elnöki hivatal péntek este megerősítette. Az ellenzéki jelöltként megválasztott, konzervatív nézeteket valló, jogász végzettségű lengyel államfőhöz továbbított törvényt szeptember elején hagyta jóvá a lengyel parlament alsóháza, a szejm, amelyben a kormányzó jobbközép Polgári Platform (PO) rendelkezik többséggel.

A biológiai nem jogi elismertetését megkönnyítő jogszabályt Anna Grodzka transznemű képviselő kezdeményezte, aki a baloldali liberális Te Mozgalmad (TR) jelöltjeként került be a szejmbe, jelenleg pedig független képviselő.

A törvény értelmében a nem jogi elismertetéséről egy Lódz városában felállítandó bíróság döntene. A jogi aktust nem függne össze automatikusan a nem orvosi úton történő megváltoztatásával.

Az elnöki hivatal többek között azzal indokolta a vétót, hogy a törvény a biológiai és a jogi nem kettősségét okozná, ami ellentétes a lengyel jogrendszer szellemével. Az államfő továbbá kifogásolja, hogy a törvény lehetővé tenné, hogy egy ember élete során akár többször is megváltoztassa jogi nemét.

A lengyel alkotmány lehetővé teszi, hogy az elnök megvétózzon törvényeket. Andrzej Duda augusztus eleji beiktatása óta pénteken élt először ezzel a jogával. A törvényről ezt követően újból a szejmnek kell szavaznia, a jogszabály jóváhagyásához háromötödös többség szükséges.

Malgorzata Kidawa-Blonska, a PO soraiból megválasztott házelnök péntek este elmondta: amennyiben a megvétózott törvény “elég gyorsan kerül” vissza a szejmbe, nem kizárt, hogy még az október 25-én esedékes parlamenti választások előtt újból napirendre kerül.