Az Alapjogokért Központ szerint jelenleg nem garantálható egyszerre az uniós állampolgárok maradéktalan biztonsága és valamennyi, Európába igyekvő menedékkérelmező befogadása.

A központ közleményében azt írta: minden állam alapvető kötelessége, hogy garantálja saját polgárai biztonságát, ezenkívül az EU tagállamainak feladata a schengeni határok védelme is, az Európai Unión kívülről érkező menedékkérők jogainak biztosítása csak ezek után következhet.

Álláspontjuk szerint az Amnesty International (AI) kedden közzétett jelentése nincs tekintettel ezekre a kötelezettségekre, az emberi jogi szervezet a párizsi terrortámadások után sem képes szakítani azzal az “emberi jogi fundamentalizmussal”, amely szerint egy védelmezendő kisebbség – jelenleg a menedékkérők – jogai megelőzik a többség jogait. Hozzátették: ezzel az AI “tulajdonképpen a nemzetállamok szuverenitását vitatja”, illetve abból következő jogukat, hogy az uniós joggal összhangban meghatározhassák, ki és milyen feltételekkel léphet be területükre.

Az Alapjogokért Központ úgy látja: az 1951-es genfi menekültügyi egyezmény felett “eljárt az idő”, ezért az egyezmény és az arra épülő uniós menekültügyi szabályozás is teljes reformra, újragondolásra szorul. Közölték: az európai életforma védelméért és az európai állampolgárok biztonságáért szakítani kell az emberi jogok szélsőségesen liberális felfogásával.

Kiemelték: az AI “nem talált fogást” a magyar menekültügyi rendelkezéseken, azok “teljes mértékben megfelelnek a vonatkozó nemzetközi és uniós kritériumoknak”.

Részletezték: az ősz óta hatályos fizikai és jogi határzár célja megvédeni a schengeni övezet határait azzal, hogy a legális belépési pontokon továbbra is lehetőséget ad a menedékkérőknek arra, hogy belépjenek Magyarországra és benyújtsák menedékkérelmüket. Azt írták: a határzárral és a tranzitzónás eljárással a jogalkotó véget vetett annak a “törvényen kívüli állapotnak”, hogy a zöldhatáron keresztül Magyarországra illegálisan belépők kontrollálatlanul mozogjanak az ország területén, de “a kérelmezők alapvető jogai az AI állításaival szemben továbbra sem sérülnek”.

Az Amnesty International keddi jelentésében a többi között azt írta: az Európai Unió külső határainak lezárása, a kerítésépítés, a kitoloncolás sok emberi jogi jogsértésre ad lehetőséget, holott az unió képes lenne arra, hogy az Európába már megérkezett százezrek védelmében bevezessen egy sor megvalósítható és gyakorlatias intézkedést.

A jelentés bírálja Magyarországot is, amely – mint olvasható – szeptemberben alakított ki tranzitzónákat Szerbiával közös határán, hogy “kétes biztosítékok mellett, gyorsított eljárásban toloncolhassa vissza a menedékkérőket Szerbia területére”.