A kormány meghozta a szükséges döntést, és módosítani fogja a bankadó korábban elfogadott szabályát az Európai Bizottság kifogásainak megfelelően. Ez a módosítás megteremti az alapját, hogy 2016-ben már csökkenjen a bankadó mértéke – mondta Varga Mihály a FIVOSZ Fiatal Vállalkozók Hetének záró gálaestjén Budapesten.

A nemzetgazdasági miniszter a hitelminősítőkkel kapcsolatban megjegyezte: az elmúlt fél évben a három nagy hitelminősítő cég mindegyike változtatott Magyarország megítélésén, mindhárom hitelminősítőnél pozitív kilátással szerepel az ország.

Utalt arra: jó esély van arra, hogy Magyarország átlépje a küszöböt, mert az ország gyorsabban tudta kezelni ezt a problémát. Ennek egyik kulcseleme volt, hogy a kormány rendezte a kapcsolatát a “pénzügyi rendszerrel”, a magyar kormány ebben az évben megállapodást írt alá az EBRD-vel és az Erste Bankkal, és ebben elkötelezte magát a bankadó csökkentésére – emlékeztetett a miniszter.

Varga Mihály a rendezvényen kiemelte: a fiatalok elhelyezkedését 200 milliárd forintos uniós forrással támogatja a kormány a 2014-2020 között.

A nemzetgazdasági miniszter a Fiatal Vállalkozók Hetét lezáró gálán megerősítette: már jelentkezhetnek a fiatalok a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett legújabb pályázatra.

Varga Mihály kiemelte: az elmúlt öt év alatt több mint 555 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma, ezen belül a hazai versenyszférában foglalkoztatottak száma több mint 332 ezerrel nőtt. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok esetében is pozitív fordulat figyelhető meg, a fiatal munkanélküliek aránya a 2007 óta nem látott szintre csökkent.

A tárcavezető rámutatott, hogy a kormány az európai uniós programokon belül is külön figyelmet fordít a fiatalok elhelyezkedésének és vállalkozóvá válásának támogatására.

“Úgy határozott a kormány, hogy a 2014-20 között rendelkezésre álló uniós forrásokból összesen 200 milliárd forint felhasználásával a fiatalok elhelyezkedését segítő programcsomagot valósít meg” – hangsúlyozta Varga Mihály. 2020-ig összesen 180 ezer fiatal részesül az Ifjúsági Garancia Alap segítségével különböző támogatásokban a vállalkozóvá válás, a bértámogatások, a szakképesítés és a gyakornoki programban – emlékeztetett a miniszter.

Elmondta: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében elindul a Fiatalok vállalkozóvá válása című program, amelyre 4 milliárd forint áll rendelkezésre, és 965 fiatal kaphat segítséget vállalkozásának elindításához.

A nemzetgazdasági miniszter Békési Brigittának, a Beautyrobic, valamint Keszthelyi Eriknek, a Keszthelyi Holding vezetőjének átadta az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat.