Újra kell választani az előző parlamenti ciklus végén megválasztott lengyel alkotmánybírókat azon törvénymódosítás értelmében, melyet a parlament felsőháza, ezt követően Andrzej Duda államfő is jóváhagyott.

Az elnöki hivatal honlapján megjelent közlemény szerint Duda péntek délután írta alá a jogszabályt, miután a parlament mindkét házában megszavazták.

A parlamenti alsó- és felsőházában a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) abszolút többséggel rendelkezik. A 460 fős alsóház, a szejm még csütörtök este megszavazta az intézkedést, 268 képviselő szavazott rá, köztük az abszolút parlamenti többséggel rendelkező PiS mellett a vegyes összetételű, de jobboldalinak minősített Kukiz´15 mozgalom képviselőinek nagy része is. A csütörtöki szavazás előtt a többi párt, köztük az ellenzéki jobbközép liberális Polgári Platform (PO) képviselői elhagyták a termet.

Az alkotmánybíróságról szóló törvényen utoljára az októberi parlamenti választások előtt két hónappal, augusztusban módosított a szejm, melyben az akkor kormányzó PO és a Lengyel Parasztpárt (PSL) volt többségben. Az augusztusi módosítás lehetővé tette, hogy a 15 tagú alkotmánybíróság két tagját, akiknek hivatali ciklusa csak decemberben ér véget, még az előző parlament válassza meg októberben. A PO-PSL többségű szejmnek eredetileg csak három új alkotmánybírót kellett volna választania, akiknek november elején, még az új szejm nyitóülése előtt járt le a mandátumuk.

Andrzej Duda elnök megtagadta mind az öt októberben megválasztott bíró kinevezését, azzal érvelve, hogy megválasztásukkor a távozó kormánypárt megsértette a demokrácia elveit.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a lengyel alkotmánybíróság a PO-nak köszönhetően “nemcsak politikai, hanem egyszerűen pártpolitikai intézménnyé lett”, a törvénymódosítást a PiS “a lengyelek óriási többségének érdekében hajtotta végre”.

Elzbieta Witek kormányszóvivő újságíróknak elmondta: a PO nyáron “alkotmánybírósági puccsot hajtott végre”, az új törvénymódosítás pedig “normális állapotot állít vissza, hogy az alkotmánybíróság szabályosan működhessen”.

A szenátusi szavazást követően a PO nevében nyilatkozó Bogdan Borusewicz volt szenátusi elnök, jelenlegi felsőházi elnökhelyettes úgy ítélte: a törvénymódosítással a PiS szerkezeti változást hajt végre egy abszolút, nem pedig alkotmányos többséggel elfogadott törvény révén. Úgy ítélte meg: a törvénymódosítás arra vall, hogy a PiS a három hatalmi ág (a végrehajtói, a törvényhozói és a bírói) szétválasztása elvének megsértésére készül.

A PO, valamint a szintén ellenzéki liberális Nowoczesna párt képviselői kilátásba helyezték, hogy jövő héten panaszt tesznek az alkotmánybíróságon. A jelenlegi alkotmánybíróság 12 aktív tagja közül 9-et a PO kormányzása idején választották meg.

A lengyel alkotmánybíróság tagjait 9 évre választja meg a szejm, és az államfő iktatja be őket hivatalukba.