Az új közbeszerzési törvénynek köszönhetően újabb aspektussal bővült azoknak a szempontoknak és elvárásoknak a köre, amellyel minden uniós forrásra pályázni kívánó, valamint már nyertes pályázónak is tisztában kell lennie. A közbeszerzés mellett figyelni kell még az önrész biztosítására, a biztosíték nyújtására, illetve a támogatás előfinanszírozására is. Ezeknek azonban különböző banki termékekkel könnyen eleget lehet tenni.

Több uniós pályázatnál is elvárás az önrész biztosítása, a támogatás előfinanszírozása, illetve bizonyos összegű biztosíték nyújtása. Ezek olyan költségeket jelentenek a vállalkozásoknak, amelyekkel érdemes már a pályázat megírásakor tisztában lenni. A vallalkozokhitele.hu összegyűjtötte azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével könnyen eleget is lehet tenni ezeknek a feltételeknek.

Egy pályázat esetében elvárhatják például, hogy a vállalkozás 20 millió forintot meghaladó támogatás esetén biztosítékot nyújtson a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítésére. Ennek az egyik legelterjedtebb formája a bankgarancia, ennek keretében a banki átvállalásoknak köszönhetően nem kell a vállalkozás forrásait lekötni az óvadék biztosításához.

A támogatást igénylőnek szüksége lehet önerőre is a pályázat elnyeréséhez, amely regionális beruházási támogatások esetén a projekt elszámolható összköltségének legalább 25 százaléka. Az önerő egy részét azonban támogatott hitelek igénybevételével is biztosíthatja a vállalkozás, ráadásul ennek a hitelbírálati ideje sem hosszabb, mint egy normál hitel esetében, azaz 3-8 hét alatt már hozzá is lehet jutni az összeghez.

Ugyanígy igényelhető hitel akkor is, ha a támogatás előfinanszírozására van szükség, például a Széchenyi Program keretében. Az igényelhető hitel nagysága 500 ezer és 50 millió forint között lehet, de nem lépheti túl az elnyert támogatás összegét. A hitel futamideje 12 hónaptól 60 hónapig terjedhet.

Változásokat hoz az új közbeszerzési törvény is

A november elsején hatályba lépett közbeszerzési törvény számos újítást jelent az EU-s támogatásból megvalósított projektek esetében. Az új törvény például minden olyan projektnél kötelezővé teszi a közbeszerzési eljárást, ahol a támogatás összege eléri a 25 millió forintot, függetlenül a támogatás intenzitásától, illetve a beszerzés értékétől.

Az új törvénynek köszönhetően mérséklődtek továbbá az ajánlattételi határidők is, ez az uniós eljárásrendben 40-ről 35 napra csökkent. Változásokat hozott az új törvény az eljárásrendek vonatkozásában is. Uniós közbeszerzést kell meghirdetni a közösségi értékhatárt meghaladó beszerzések esetében, ez szolgáltatásoknál megközelítőleg 60 millió, építéseknél pedig mintegy 1,5 milliárd forint. Egyszerűsített, új nemzeti eljárás jött létre az áru- és szolgáltatás-beszerzések esetében is, amelynek értékhatára a korábbi 25 millió helyett 18 millió forintra, építési beruházásoknál pedig 150-ről 100 millióra csökkent. Ezekben az esetekben az eljárás hirdetmény közzététele nélkül is lefolytatható, de legalább négy árajánlatot be kell kérni.

Fontos újítás továbbá, hogy a nyertes ajánlattévő kiválasztása nem feltétlenül ár alapján történik, hanem az ajánlatkérőnek lehetősége van költséghatékonysági, minőségi, környezetvédelmi és szociális szempontokat is figyelembe venni a döntéshozatalkor, azaz nem feltétlenül kell az olcsó, de alacsony színvonalú beszállítót választania. Az új közbeszerzési törvény tehát nem csak a közbeszerzésre kötelezett vállalkozások számát növeli, de azoknak a KKV-knak a körét is kiszélesíti, amelyek ajánlatot tehetnek egy közbeszerzési eljárás során.