Az internetezés áfájának 18 százalékra mérséklése mellett azt is javasolja a kormánynak az internetről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) eredményei alapján Deutsch Tamás, a folyamat miniszterelnöki biztosa, hogy a további árcsökkentés érdekében készítsen elő megállapodást a piaci szereplőkkel a távközlési különadó csökkentéséről – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A közleményben a kormányhatározat-tervezetben megfogalmazott további javaslatok között említették, hogy a kormány tegye lehetővé a kedvezményes internet-alapcsomag bevezetését, épüljön ki minden településen ingyenes wifi-szolgáltatás, készüljön törvényjavaslat a netsemlegességről, valamint átfogó digitális oktatási stratégia.

Javasolják, hogy induljon program az oktatási intézmények belső wifi-hálózatának fejlesztésére, készüljön digitális gyermekvédelmi stratégia a gyermekek védelmének erősítése érdekében, készüljön el a gyermekek védelmével összefüggő jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is, valamint az internetes zaklatás a jövőben minősüljön önálló bűncselekménynek.

Felvetik: a magyar startup cégek befektetői részesüljenek adókedvezményben, az internetes kereskedelem és az online fizetés biztonsága érdekében hozzák nyilvánosságra a jogszabálysértő vállalkozások listáját, valamint újuljon meg és váljon az elektronikus közigazgatási szolgáltatások központi portáljává a magyarorszag.hu honlap.

A javaslatcsomag egyik eleme, hogy jöjjön létre éjjel-nappal elérhető ügyfélszolgálat, amelynek segítségével mindenki szakértő segítséget kaphat az online ügyintézéshez, készüljön kormányrendelet a nyílt szabványokra és nyílt forráskódra épülő szoftverek állami intézményekben történő használatának bővítéséről, s a kabinet kezdeményezzen közös európai fellépést és jogszabály-módosításokat, valamint saját hatáskörben tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megszüntesse a globális internetes vállalkozások adóelkerülő gyakorlatait.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a közleményben felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök tavaly október 31-én jelentette be, hogy a kormány a következő év elején nemzeti konzultációt (InternetKon) indít a magyar internet jövőjéről. A 2015 januárjában megkezdett konzultációs folyamat során a kormány a polgárokkal, a szakmai és civil szervezetekkel, vállalkozásokkal kívánta megvitatni a magyar internet jövőjét, illetve – szélesebb értelemben – a digitális fejlesztéseket érintő kérdéseket.

Hozzátették: 2015 őszén az InternetKon sikeresen lezárult. A polgárok és az érintett szervezetek a digitális fejlesztések legfontosabb kérdéseiben kifejtették véleményüket. Az emberek akaratnyilvánítása a magyar internet jövőjét illetően világos és egyértelmű volt: a világháló legyen mindenki számára hozzáférhető és megfizethető, segítse az oktatást és a fiatalokat, és ne fenyegesse gyermekeink biztonságát – írták.

Utaltak arra: a nemzeti konzultáció kérdéssorára, a számos szakmai konferenciával és egyeztetéssel kísért InternetKon20 kérdéseire 32 ezer polgár válaszolt.