Vasárnap reggel hat órától szerda este hat óráig tart a Ferenc pápa által meghirdetett szentév kezdetével egybeeső rendkívüli biztonsági készültség Rómában. Többek között lezárják az olasz főváros légterét, és megtiltották az üzemanyag-szállítást is.

Az intézkedéseket Franco Gabrielli római prefektus, az olasz polgári védelem volt vezetője jelentette be. A következő négy napban az olasz főváros területén tilos a fegyverek, lőszer, tűzijáték, robbanószer, valamint mérgező anyagok szállítása. Tilos olyan televíziós vagy mozifilmeket forgatni, amelyben fegyvereket vagy ezek utánzatait használják.

December 8-án, a szentév megnyitásának napján, amikor Ferenc pápa kitárja a Szent Péter-bazilika szent kapuját, egész Rómában és a római körgyűrűn is tilos lesz az üzemanyag-szállítás. Kedden reggel hét órától este hétig lezárják a római légteret, amelyet tiltott berepülési övezetnek (no fly-zone) minősítettek a városközponttól számított tíz kilométeres körzetben. A Rómába érkező és innen induló járatok esetében késéssel kell számolni. Szigorítják a római vasútállomások és metrómegállók rendőrségi ellenőrzését. A hatóságok figyelik az internetet is az esetleges veszélyekre utaló üzenetek, bejegyzések kiszűrésére. Egy hét leforgása alatt mintegy kétszáz új videokamerát szereltek fel a Vatikán környéki római utcákban.

“Számos más tömegeseménykor is alkalmazott óvintézkedésről van szó” – hangsúlyozta Franco Gabrielli, aki a polgári védelem vezetőjeként XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatását is felügyelte, amelyen 2014 áprilisában több mint egymillióan vettek részt.

A szentév megnyitásán jelen lesz XVI. Benedek nyugalmazott pápa, valamint számos olasz és külföldi magas szintű állami delegáció. Az Ansa olasz hírügynökség a Szent Péter térhez legközelebb eső római metrómegálló és a tér közötti egy kilométeres szakaszon nyolcvan egyenruhás katonát, rendőrt, csendőrt, tűzoltót számolt össze a civil ruhás biztonságiak mellett. “A Vatikánnál soha nem láttunk egyszerre ennyit. A párizsi terrorista merényletek óta folyamatosan erősödött a biztonsági készültség” – nyilatkozott egy helyi ajándéktárgyakat áruló üzlet eladója.