Peter Bauer bíró, az osztrák Igazságügyi Minisztérium információ- és kommunikációtechnikáért felelős referense a Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép-és hangrögzítés a bíróságokon Konferencia alkalmával a kép-és hangrögzítés, valamint a távmeghallgatás osztrák tapasztalatairól beszélt előadásában.

Mennyire vált be Ausztriában a kép-és hangrögzítés a távmeghallgatásban?

Ausztriában nagyon sikeresen működik a távmeghallgatás. Az első évben összességében 80.000 euro megtakarítást eredményezett. Ez egyebek mellett magában foglalta azt az összeget is, amit e technika hiányában az utazási költségekre kellett volna kifizetni. A távmeghallgatás elfogadottságát mutatja, hogy 2014-ben 4300 alkalommal került sor videomeghallgatásra, melyből 650 határon átnyúló volt.

Milyen költségvonzattal járt a rendszer kiépítése?

A távmeghallgatásra alkalmas rendszer kiépítése tárgyalótermenként 7000 euróba kerül, amely nemcsak a monitorok és az egyéb technikai eszközök költségét foglalja magában, hanem a szakemberek képzésére fordított összeget is. Ausztriában eddig 160 tárgyalóteremben építették ki a távmeghallgató rendszert.