Nagy többséggel megszavazta az unió digitális belső piaci stratégiáját az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése – tájékoztatott közleményében az uniós parlament. Hozzátették: a digitális egységes piac hatalmas lehetőséget kínál az uniós vállalatok bővüléséhez, az uniós munkaerőpiac helyreállításához

Az európai digitális stratégia 16 újonnan kidolgozandó végrehajtási kezdeményezést tartalmaz az információkhoz való hozzáférés javítására, a jobb üzleti és igazgatási modellek bevezetésére a tranzakciós költségek csökkenése és a fogyasztási cikkek digitalizálása révén.

A közlemény szerint az egységes digitális piac évente 260 milliárd euróval járulhat hozzá az unió GDP-jéhez. Új lehetőségeket nyit a gazdaság elektronikus kereskedelmen keresztül történő fellendítésére, és megkönnyíti a vállalkozások számára a közigazgatási és pénzügyi előírásoknak való megfelelést is. Az e-kormányzáson keresztül pedig erősíti a fogyasztók jogait.

A digitális belső piac olyan szabályozási keretet jelent, amely elősegíti a felhőalapú számítástechnika, a határok nélküli mobil adatkapcsolat, valamint az információkhoz és a tartalmakhoz való egyszerűsített hozzáférés lehetőségét, eközben garantálja a magánélet és a személyes adatok védelmét, a kiberbiztonságot és a hálózatsemlegességet.

Evelyne Gebhardt, az unió belső piaci bizottságának társelőadója a döntést követően elmondta, hogy a digitalizációról szóló szabályozás megőrzi az európai piacgazdaság versenyképességét.

Kaja Kallas, az ipari bizottság társelőadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályozás gyökeresen alakítja át a gazdaságot, amit az uniós jogszabályoknak is tükrözniük kell.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő a döntéssel kapcsolatban kiadott közleménye szerint úgy vélekedett, hogy a határokon átnyúló elektronikus kereskedelem kézzelfogható előnyöket kínál a fogyasztók számára.

A néppárti politikus szerint a digitális technológiákba vetett bizalom megerősítése alapvető fontosságú az adatközpontú gazdaság fejlődéséhez. Ebben a tekintetben a bizottságnak egyértelművé kell tennie az adatok tulajdonjogára és hordozhatóságára vonatkozó szabályozást, biztosítva, hogy a polgárok rendelkezzenek saját adataik fölött – vélekedett a képviselő.