A Magyar Kultúra Napja (január 22.) egyben a szegedi kultúra ünnepe is. Ehhez a naphoz kapcsolódóan a város önkormányzati vezetése több éve elismerésben részesíti azokat az alkotókat, akik munkájukkal fenntartják, gyarapítják, népszerűsítik Csongrád megye székhelyének kulturális életét.

A Szegedi Kultúra Napján immár évek óta átadják a Kölcsey-érmet is, amelynek az idén egyik díjazottja dr. Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára lett.

Dr. Bátyi Zoltán 2003. szeptember 1-je óta dolgozik a Szegedi Ítélőtáblán. Ezt megelőzően, a szegedi jogi kar elvégzése után, 23 éven át szegedi újságok munkatársa, szerkesztője volt, de számtalan írása jelent meg országos napilapokban, kulturális folyóiratokban, antológiákban is. Irodalmi tevékenységét az ítélőtáblai munkája mellett – amely részeként eddig több mint 1.400 sajtóanyagot juttatott el a médiának – tovább folytatta, és így az évek során több mint tíz kötetét adták ki. Szerzőtársként írt könyvet egyebek mellett a szegedi fegyházról (Csillag-börtönkönyv), az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltekről (Életfogytiglan), szülővárosáról (Szeged, a palotás város). Önálló kötetei között találjuk a Tisza királynő (riport, portré és tárcaválogatás), Marinko, avagy a halál zsoldosa (Magda Marinkoról, a délvidéki sorozatgyilkosról), Hóhércsárdás (a magyarországi kivégzések történetéről). Novelláskönyve,Táncol a Tisza címmel jelent meg.