Lengyelországban újból összevonják az igazságügyi miniszter és a főügyész tisztségét, az erre vonatkozó törvényt szavazta meg a szejm.

A törvény elfogadása mellett szavazott a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt mellett az ellenzéki Kukiz’15 parlamenti frakció két tagja és egy független honatya is.

Ezzel Lengyelországban lényegében visszatérnek ahhoz a rendszerhez, mely 2009-ig állt fenn. A Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) akkor kormányzó koalíciója különválasztotta a két posztot, megvalósítva így választási programja egyik pontját. 2010 tavaszán Andrzej Seremet lett az igazságügyi tárcától független főügyész.

Az új törvény szerint Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter veszi át a főügyészi funkciót. Ziobro az összevont posztot a PiS 2005-2007-es kormányában is ellátta.

A törvény értelmében a főügyészség helyett létrehozzák az Országos Ügyészségnek nevezett testületet, az eddig működő fellebviteli ügyészségeket pedig regionális ügyészségekkel váltják fel. A katonai ügyészség ezentúl a civil ügyészség részeként működik.

A jogszabály értelmében a főügyész közvetlenül irányítja a neki alárendelt ügyészségeket.

A PiS szerint a törvény véget vet annak a “sikertelen kísérletnek”, amelyet a PO-PSL kormánya az ügyészség megreformálására tett.

Az ellenzéki tömörülések szerint viszont a megszavazott megoldások politikailag elfogulttá teszik az ügyészséget.

A törvényt még a szenátusnak és a lengyel államfőnek is jóvá kell hagynia.