Az alkotmánybírósághoz fordul a spanyol kormány amiatt, hogy Katalónia létrehozott egy külügyi kormányzati posztot, azaz lényegében egy saját külügyminisztériumot a függetlenségi céljaik nemzetközi szintű képviseletére – közölte Rafael Catalá igazságügyi miniszter Madridban.

A tárcavezető a spanyol alkotmány 149. cikkelyére hivatkozott, amely az állam hatáskörébe rendeli a külpolitikai szerepvállalást, és amelyet véleménye szerint ezzel a döntésével megszegett az új katalán kormány. Ezért kérik az alkotmánybíróságtól ennek a minisztériumnak a megszüntetését.

Carles Puigdemont, Katalónia új elnöke január 14-én alakított kormányt, amely 18 hónapos működésre jött létre, mert ennyi idő alatt meg akarják teremteni a Spanyolországtól való elszakadás feltételeit. Ennek érdekében hozták létre a korábban nem létező, külügyi tanácsosi posztot Raül Romeva vezetésével, akinek feladata, hogy támogatást szerezzen külföldön egy önálló katalán köztársaság létrehozásához.

Neus Munté, a katalán kormány szóvivője az igazságügyi miniszter bejelentésére úgy reagált: “nyugodtak vagyunk, mert meg vagyunk győződve, hogy a törvényesség keretein belül jártunk el.”

A katalán elszakadási törekvéseiket a spanyol kormány törvény-, illetve alkotmányellenesnek tartja, és az ügyvezető spanyol miniszterelnök szavai szerint minden lehetséges törvényi eszközzel meg fogja akadályozni.

Ebben egy véleményen vannak a szocialista párttal (PSOE), amelynek miniszterelnök-jelöltjét, Pedro Sánchezt kérte fel VI. Fülöp spanyol király az új kormány megalakítására, és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttal is.

Spanyolország egységét hangoztatja a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) is, de ők ragaszkodnak ahhoz, hogy a katalánok népszavazáson nyilváníthassák ki véleményüket a kérdésben.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a PSOE és a Podemos közötti véleménykülönbség a katalán függetlenségről akadálya lehet annak, hogy létrejöjjön egy baloldali kormánykoalíció Spanyolországban.