A zöldség-gyümölcs ágazat fejlődését és a Földművelésügyi Minisztérium 2013. őszén megalkotott zöldség-gyümölcs ágazati stratégia megvalósítását is meghiúsíthatja az öntözés szabályozásának és támogatásának tervezett átalakítása a Fruitveb, Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Ékasz Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Alma Terméktanács) szerint; ezért a szervezetek egyeztetést sürgetnek a témában.

Az MTI-nek pénteken elküldött dokumentumban – amelyet Ledó Ferenc, a Fruitveb, illetve Takács Ferenc az Ékasz elnöke írt alá – kiemelték, a kidolgozás alatt lévő új vízgyűjtő gazdálkodási terv (VGT 2) alapján fennáll a veszélye annak, hogy a felszín alatti vizek védelme miatt nem, vagy csak korlátozottan lehet majd öntözni a zöldség-gyümölcs termelési területek jelentős részét.

Hozzátették, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) ültetvénytelepítési pályázatainak felhívása is komoly korlátokat állít az öntözött területeket növelő beruházások támogatása elé, amit elfogadhatatlannak tartanak.
A két terméktanács a közleményben emlékeztetett: a stratégia célja a termelés 50 százalékos növelése és ezzel mintegy 100 ezer új munkahely megteremtése az elkövetkezendő 5-10 évben. A dokumentum aláírói szerint ennek egyik alapvető feltétele az öntözés fejlesztése, mivel professzionális szintű, versenyképes zöldség-gyümölcs termesztés csak így végezhető.

A állásfoglalásában azt is hangsúlyozta, egyetértenek minden, a környezet és a természet védelmére irányuló racionális intézkedéssel, de nem tartják megengedhetőnek, hogy – az Európai Unióra való hivatkozással – felesleges és túlszigorított, a termelőket ellehetetlenítő intézkedések szülessenek a vízgyűjtő gazdálkodási tervben. A két szerveződés egyeztetéseket tart szükségesnek a szakmai szervezetek bevonásával, aminek eredményeként mind a termelői érdekek, mind pedig a hazai vízbázisok megfelelő védelme érvényesülhet majd.