Ismét kihallgatják Nicolas Sarkozyt a 2012-es elnökválasztási kampányának állítólagos hamis számlázása miatt indított vizsgálatában.

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak vezetője kedden reggel megérkezett a párizsi ügyészség korrupció elleni részleglegére, ahol kihallgatása jelenleg is tart.

A volt államfőt tavaly szeptemberben már kihallgatták az ügyben, akkor nem emeltek ellene vádat.

Az ügyben 2014 márciusában kezdődött vizsgálat, miután egy sajtóleleplezést követően Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője elismerte: Nicolas Sarkozy kampányának túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és dupla könyveléssel próbálta meg fedezni a párt. Rendőrségi források szerint 18,5 millió eurót (5,6 milliárd forintot) próbáltak meg 2012-ben kettős könyveléssel eltüntetni Sarkozy kampányszámláiról. A Bygmalion olyan rendezvényeket is kiszámlázott az akkori kormánypártnak, amelyeket nem is rendezett meg.

Az elmúlt évben 13 ember ellen emeltek vádat a hamis számlázásban való részvétel gyanúja miatt, valamennyien a kampány, a párt vagy a kommunikációs cég vezetői voltak. Mindannyian beismerték a hamis számlázását, de azt egyikük sem állította, hogy arról Nicolas Sarkozy döntött vagy egyáltalán tudott róla.

A nyomozás ugyanakkor megállapította, hogy az exelnök 2012 márciusában annak ellenére sürgetett minél több rendezvényt, hogy a kampányfőnöke, Guillaume Lambert jelezte neki: túl fogja lépni a kampányra engedélyezett összeget. Nicolas Sarkozy szeptemberi kihallgatásán azt mondta, hogy nem emlékszik a figyelmeztetésre és szerinte az általa megrendelt újabb rendezvények nem jelentettek jelentős költséget. A volt államfő a túlköltekezést a hamis számlákat kiállító Bygmalionra és a pártot akkoriban vezető Jean-Francois Copéra hárította. Ez utóbbit a “jogi képviselővel rendelkező tanú” státusba helyezte az ügyészség. Ez a jogállás átmenetet jelent a gyanúsított és az egyszerű tanú státusa között.

Azóta viszont a vizsgálatot kiterjesztették olyan költségekre is, amelyekhez nem volt köze a Jean-Francois Copé barátai által alapított kommunikációs cégnek. A vizsgálóbírók jelenleg arra keresik a választ, hogy miközben a párt 2012-es elnökválasztási kampányköltségvetésében 13,3 millió euró szerepel, a hatóságoknak benyújtott elszámolásban csak 3 millió euró. A vizsgálat kimutatta, hogy a hiányzó összeget, amelyeket elsősorban az elnökválasztási kampány idején utazásra, felmérésekre, rendezvényekre fordítottak, a saját számláján egyéb költségnek és nem a hivatalos kampányszámlán számolta el az akkori kormánypárt.

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását egy független szervezet, a Kampányszámlák nemzeti bizottsága intézi. A testület 2012 decemberben nem hagyta jóvá Sarkozy elszámolását, mivel a volt államfő 363 ezer euróval (112 millió forinttal) többet költött el a megengedett 22,5 millió eurónál (6,6 milliárd forintnál). Az elutasító döntést az alkotmánytanács jóváhagyta.

Nicolas Sarkozy 2007 és 2012 között volt francia köztársasági elnök, 2012-ben ismét jelöltette magát, de alulmaradt Francois Hollande jelenlegi államfővel szemben. A vesztes kampány után visszavonult, majd 2014-ben tért vissza a politikai életbe azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a következő elnökválasztáson, 2017-ben revánsot vegyen Francois Hollande-on. Ebben azonban a hamis számlák miatt indított vizsgálat mellett további ügyészségi eljárások is megakadályozhatják a volt elnököt.