Jogilag kötelező érvényű és visszafordíthatatlan a brit reformkövetelésekről az uniós állam- és kormányfők múlt heti tanácskozásán elfogadott megállapodás – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az uniós állam- és kormányfők testületének elnöke kijelentette, hogy a reformmegállapodás megfelel az uniós szerződések előírásainak, és azt nem lehet semmissé tenni, ezt még az Európai Unió Bírósága sem teheti meg.

Donald Tusk hangsúlyozta, az EU-csúcs pénteki zárónapján elfogadott egyezmény csak akkor lép hatályba, ha a britek igent mondanak a maradásra a Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról kiírt népszavazáson.

“Tiszteletben fogjuk tartani a brit nép döntését. Ha a többség a távozásra voksol, akkor ez fog történni” – mondta Tusk, aki ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy örökre megváltoztatja Európát, ha a referendumon a kilépés támogatói győznek, és ez szerinte rossz irányú változás lenne.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a téma kapcsán kifejtette, az előző heti csúcsértekezleten hosszú és nehéz vitát folytattak, de a tagállami vezetők végül megmutatták, hogy Európa még különösen nehéz helyzetekben is képes jó döntéseket hozni.

Juncker szerint kiegyensúlyozott megállapodás született, amely tiszteletben tartja a közösség alapelveit, ugyanakkor megoldást jelent a brit aggodalmakra.

Nagy-Britanniában június 23-án népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarta tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, hogy a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthessenek arról, hogy az EU-n belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.