A bérfizetéssel kapcsolatos cikksorozatom jelenlegi része azt vizsgálja, hogy pontosan mikor kell bért fizetni, ingadozhat-e a munkavállaló munkabére a munkavégzésétől függően, mivel számoljunk teljesítménybér esetén, valamint mi történik akkor, ha megszűnik a munkaviszonyunk. Lássuk a részleteket.

Mikor kell bért fizetni

Amint már ezt korábban írtam, bért fizetni legkésőbb az érintett hónapot követő hónap 10. napjáig kell, és ugyanezen napig kell a munkavállaló részére az elszámolást is rendelkezésre bocsátani. Ezek a szabályok ugyanakkor nem köbe vésettek, korábban erre is kitértem. Előfordulhatnak azonban olyan körülmények, amelyek miatt a bérfizetés a bérfizetési napon nem lehetséges. Alapvető szabály azonban, hogy a bérfizetés napján a munkavállalónak a munkabérével már rendelkeznie is kell, így ez a nap nem csúszhat tovább. Ezzel összefüggésben készpénzes bérfizetés esetén a következő pótlólagos, szabályok érvényesülnek (Tekintettel arra, hogy a kommentár e tekintetben tökéletesen foglalja össze, így azt idézem):

Amennyiben a munkabér készpénzben, és nem utalással kerül kifizetésre, úgy a munkabért – eltérő megállapodás hiányában –

a) a megelőző munkanapon kell kifizetni, ha a bérfizetési nap

i. heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) vagy

ii. munkaszüneti napra esik;

b) ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén

i. a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetni, vagy

ii. a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldeni;

c) a szabadság megkezdése előtti munkanapon ki kell fizetni

i. ha az a szabadság idejére eső bérfizetési napon esedékes, valamint

ii. amennyiben az az igénybe vett szabadság idejére jár.

Fontos, hogy ezek a szabályok csupán készpénzes fizetésre vonatkoznak. Szintén készpénzes fizetésre vonatkozik, miszerint a munkabért a munkavállaló munkahelyén vagy a munkáltató telephelyén munkaidőben kell kifizetni. Szórakozóhelyen munkabér csak az ott dolgozóknak fizethető ki.

A munkaviszony megszűnése esetére speciális szabályok vonatkoznak

Az Mt. különbséget tesz ebben a tekintetben is készpénzes és nem készpénzes fizetés között. Az Mt.159.§ (5) bekezdése szerint a munkabért a munkáltató költségére a munkavállaló által megadott címre kell elküldeni, ha a munkaviszony a bérfizetési nap előtt megszűnt. Ez értelemszerűen csupán készpénzes fizetésre vonatkozik. Általános szabály viszont az (Mt.80.§ (2)), hogy a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyéb esetekben (pl. közös megegyezés, azonnali hatályú felmondás) pedig a munkaviszony megszűnésétől számított 5. munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni munkabérét, egyéb járandóságait. Kollektív szerződés mind korábbi, mind pedig későbbi időpontot is megjelölhet, a felek ugyanakkor csak korábbi időpontban állapodhatnak meg.

Teljesítménybér esetén havonta jár előleg, illetve garantált bér

Amennyiben a felek a munkaszerződésben kizárólag teljesítménybérben állapodtak meg, az Mt.138.§(6) bekezdése alapján legalább az alapbér felét elérő garantált bért kell megállapítani. A munkabér védelmével összefüggésben azt is kimondja az Mt., hogy amennyiben a teljesítmény (eredmény) csupán több, mint egy hónap elteltével állapítható meg, abban az esetben az alapbér felének megfelelő összegű előleget ettől függetlenül havonta kell fizetni, az esetleges túlfizetés a munkabérből majd levonandó.

Ez utóbbi szabálytól a kollektív szerződés a munkavállaló hátrányára is eltérhet. Az egyik kommentár álláspontja szerint kizárólag teljesítménybéres munkavállaló részére a teljes alapbért ki kell fizetni, mivel az előleg és a garantált bér összege ezt teszi ki. Más értelmezés szerint viszont az előlegnek a garantált bér összegét kell elérnie, de az alapbért nem. Ezt a kérdést nem fogjuk most megoldani.

Munkaidőkeret/elszámolási időszak esetén NEM ingadozhat a bér

Itt azt kell rögzíteni, hogy amennyiben a felek a munkaszerződésben részmunkaidőben nem állapodtak meg, abban az esetben a munkavállalónak a teljes bére minden esetben jár. Annak az ódiuma, ha a munkáltató kevesebb munkaidőt osztott be, a munkáltatóra hárul. Fontos azt is látni, hogy egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén sem ingadozhat a munkavállaló munkabére a beosztásától függően. Havibéres munkavállalónak ugyanis a beosztásától függetlenül a havi alapbére minden esetben jár. Órabéres munkavállaló esetén fő szabályként a felek megállapodása a döntő. Ennek hiányáb Mire kell bér kifizetésénél figyelni? – Részletszabályok az Mt-ből an a havi munkabért az általános munkarend szerinti munkanapok száma alapján kell meghatározni.

Amennyiben februárban például 20 munkanap volt, abban az esetben 20×8 óra alapján kell bért fizetni abban az esetben is, amennyiben a munkavállaló mondjuk csupán 120 órát dolgozott. A keret lejártakor a munkavállalóval természetesen el kell számolni.

Ekkor fog az is kiderülni, hogy volt-e egyáltalán túlóránk. 

Kapcsolódó cikkünk:

Mire kell bér kifizetésénél figyelni? – Részletszabályok az Mt-ből