Az Európa Tanács (ET) friss jelentésében elmarasztalta Görögországot a börtöneiben uralkodó állapotok miatt, és bírálta a rendőri túlkapásokkal kapcsolatos ügyek elégtelen kezelését.

A strasbourgi székhelyű szervezet kínzásellenes bizottsága közzétette legújabb beszámolóját a görögországi börtönkörülményekről. A testület szakértői a kínzásellenes nemzetközi egyezmény betartásának ellenőrzésére rendszeresen ellátogatnak az Európa Tanács tagállamaiba. A csaknem 80 oldalas jelentés egy tavaly áprilisi görögországi látogatás tapasztalatain alapul, amelynek során megvizsgálták az elítéltek fogva tartásának körülményeit.

Az ET weboldalára feltöltött dokumentumban kiemelték a börtönök túlzsúfoltságát, a megfelelő egészségügyi ellátás hiányát, az elégtelen higiéniai körülményeket, a személyzetet érintő tartós munkaerőhiányt és a rabok közötti erőszakot. “Jelenleg számos görögországi börtön pusztán raktárként üzemel, amelyben tárolják az embereket, amíg vissza nem lehet őket engedni a közösségbe (…) Itt az ideje változtatni a börtönök működési módján” – olvasható a jelentésben.

Az athéni Korüdallosz börtön kórházát a szakértők egy szemétlerakóhelyhez hasonlították, ahol “a betegeket elhanyagolják, nem adják meg nekik a szükséges ellátást”. Az intézményekben uralkodó súlyos munkaerőhiányt jól jelzi, hogy a Korüdalloszban 350-400 rabra mindössze egy-két börtönőr jut.

A szakértők hangsúlyozták, hogy a 2012-ben és 2014-ben tett ajánlások ellenére nem sok javulás történt az utóbbi időszakban. Mint írták, a helyzet már olyan súlyossá vált, hogy bizonyos esetekben emberéleteket követel.

A helyzetértékelésre adott válaszukban a görög hatóságok ezzel szemben számos előrelépésről számoltak be, valamint közölték, hogy további erőfeszítéseket tesznek a körülmények javítása érdekében. Az athéni igazságügyi minisztérium szerint az új törvények például enyhítették a zsúfoltságot a büntetés-végrehajtási intézetekben.