Nincs törvényi lehetősége az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) arra, hogy egy ellenőrzés meghiúsulásakor figyelembe vegye a körülményeket, ugyanakkor a törvények lehetővé teszik ilyen esetekben az ügy tisztázását – tudatta az ÁSZ az Új Nemzedék Központ Közhasznú Nonprofit Kft. csütörtöki közleményére reagálva.

A központ – miután a számvevőszék szerdán tudatta, hogy az ügyészséghez fordult, mert nem tudta ellenőrizni a szervezet gazdálkodását elégtelen adatszolgáltatás miatt – azt írta: több mint 3500 oldalnyi dokumentumot adtak át elektronikus formában a számvevőszéknek, a fennmaradó bekért iratok azonban károsodtak, amiről írásban tájékoztatták az ÁSZ-t, és kérték a leadási határidő meghosszabbítását.

Az ÁSZ azt közölte: továbbra is fenntartják, hogy a szervezetet a dokumentumok hiánya miatt nem tudták ellenőrizni. A számvevőszék nem hatóság, így nem rendelkezik nyomozati és szankcionálási jogkörrel, tehát a körülmények kivizsgálására, a kiváltó okok és egy esetleges “vis maior” helyzet megállapítására, elbírálására nincs törvényi lehetősége – hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy ha az ellenőrzött szervezet részéről az adatszolgáltatás nem teljes körű, és az ellenőrzés program szerinti lefolytatásához szükséges dokumentumok nem állnak rendelkezésre, akkor az ÁSZ minden esetben – törvényi kötelezettségének eleget téve – feljelentést tesz az illetékes hatóságnál, így biztosítva a vitatott ügyek tisztázását.