Az Európai Unió egy évvel meghosszabbította az ukrán állami javak hűtlen kezelésének gyanúja miatt korábban többek, köztük Viktor Janukovics megbuktatott elnök ellen elrendelt szankciókat.

Egy nevet töröltek a listáról, jelenleg így most tizenhat személlyel szemben maradt érvényben az uniós vagyonzárlat.

A listán többek között az exelnök fia, Olekszandr Janukovics, valamint Mikola Azarov volt miniszterelnök és Viktor Psonka egykori legfőbb ügyész neve is szerepel – olvasható az Európai Unió Tanácsa által kiadott közleményben.

Ezeket a büntetőintézkedéseket 2014 márciusában rendelte el az Európai Unió, és azokat tavaly márciusban egy évvel meghosszabbították.

A 2014 februárjában megbuktatott Viktor Janukovics volt ukrán államfő rezsimjének olyan kulcsfigurái érintettek ezekben a korlátozásokban, akik ellen büntető eljárás folyik Ukrajnában, mert azzal gyanúsítják őket, hogy a Janukovics-rezsim bukásakor jelentős értékű ukrán állami javakat tulajdonítottak el.

Ezektől a korlátozó intézkedéstől függetlenek azok az uniós beutazási tilalmak és vagyonzárolások, amelyeket azokkal az orosz, illetve ukrajnai politikusokkal, katonai vezetőkkel szemben rendeltek el, akik felelősséget viselnek az Ukrajna szuverenitása és területi épsége elleni orosz, illetve oroszbarát szeparatista cselekményekért, beleértve a Krím Ukrajnától történt elszakítását, illetve a kelet-ukrajnai erőszak előidézését. A többrétegű uniós “szankciós rezsimben” ez utóbbitól is elkülönítve kezelendők a legnagyobb súlyú intézkedések, nevezetesen az Oroszországgal szemben elrendelt, célzott, egyes gazdasági szektorokra vonatkozó gazdasági, együttműködési tilalmak.