Tavaly csaknem 300 ezer tagját vonta felelősségre korrupció miatt a Kínai Kommunista Párt (KKP), közülük 82 ezren részesültek súlyos büntetésben – közölte a párt központi fegyelmi ellenőrző bizottságára hivatkozva a helyi sajtó hétfőn.

A 88 millió tagot számláló párt 200 ezer tagja kapott enyhébb figyelmeztetést. Bár a büntetések kategóriáit nem részletezték, a súlyos fegyelemsértésben vétkesnek talált kádereket, vezetőket vélhetően elmozdították pozíciójukból.

A korrupció elleni küzdelem legfelsőbb kínai szervének közleménye szerint 2015-ben 54 ezer olyan levelet küldtek ki, amelyben szabályszegőt utasítottak rendre, illetve figyelmeztettek.

A kommunista párt fegyelmi eljárásai és büntetési rendszere elkülönül az állami igazságszolgáltatástól; a párton belül lefolytatott vizsgálatok alapján kiszabott büntetések rendszerint megelőzik azokat, amelyeket bíróságok mondanak ki. Ugyanakkor a pártbüntetést, mégha az vezetői beosztásból történő leváltással is jár, csak az ügy súlyosságától és bűncselekményre utaló gyanú esetén követi hivatalos ügyészségi vádemelés.

Az idén januárban a központi fegyelmi ellenőrző bizottság helyettes vezetője azt közölte, hogy tavaly “mindössze” 14 ezer ember esetben indítottak jogi eljárást fegyelmi okok miatt, miközben 336 ezer párttag ügyében “házon belül” intézkedtek.