Az Európai Bizottság országjelentése elismeri a magyar gazdaságpolitika eredményeit – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közleményben.

Az európai uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsülésén (Ecofin) a pénzügyminiszterek megtárgyalták az Európai Bizottság frissen közzétett országjelentéseit.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a magyar álláspontot ismertetve elmondta: az idei jelentés a 2015-ös országjelentéshez képest sokkal kiegyensúlyozottabb, így lényegesen kedvezőbb képet fest a magyarországi gazdasági helyzetről. Emellett a miniszterek egyetértettek abban, hogy bővíteni kell az adóhatóságok közötti automatikus információcsere alá tartozó adatok körét.

Az országjelentések célja, hogy az Európai Szemeszter folyamat keretében valós képet alkossanak az adott tagállam gazdasági helyzetéről, és az addig elért eredményeket értékelve azonosítsák a jövő legfőbb kihívásait is. Erre az országjelentésre alapozva születnek majd meg a tagállamok részére a gazdaságpolitikai ajánlások az év közepén.

Varga Mihály az ülést követően aláhúzta: Magyarország üdvözli, hogy az országjelentés ezúttal kiegyensúlyozott, elismeri az előrelépést a gazdaság általános állapotának javulásában, a csökkenő államháztartási hiányt és államadósságot. A dokumentum kedvezően tesz említést a bankadó jelentős csökkentéséről is. A külső sérülékenység csökkentését szolgáló kormányzati lépések között a jelentés elismerően szól a lakossági devizahitel-állomány teljes kivezetéséről – ismertette a miniszter, hozzátéve: ez jó alapot biztosíthat arra, hogy ezúttal megalapozott és jól hasznosítható ajánlásokat fogalmazzanak meg május végén hazánk számára.

A tájékoztatás szerint a miniszterek megtárgyalták és elfogadták az adóhatóságok közötti automatikus információcsere alá tartozó adatok körének bővítését. A cél a határokon átnyúló vonatkozású adókikerülés és az agresszív adótervezés elleni fellépés. A döntésnek köszönhetően a nemzeti adóhatóságok megfelelő információkat kaphatnak a vállalatcsoportként működő kapcsolt vállalkozások szerkezetéről, transzferárazásáról, valamint belső ügyleteiről.

A javaslat szerint a részletes adatszolgáltatási kötelezettséget csak a székhely szerinti adóhatóság számára kell teljesíteni, amely ezeket az információkat a vállalatcsoport adóügyi illetősége, vagy állandó telephelye szerinti más tagállam számára automatikus úton továbbítja. Az adatszolgáltatási kötelezettség csak a 750 millió euró vagy ezt meghaladó konszolidált csoportbevétellel rendelkező adózókat érinti. Ez a küszöbérték biztosítja az adózói eljárási többletteher és az adóhatósági többletinformációkból származó haszon egyensúlyát.

Az Ecofin ülésén az Európai Bizottság és a Tanács holland elnöksége tájékoztatást adott a Bankunió kialakításának jelenlegi állásáról, kiemelve a legújabb elemet, az Egységes Betétbiztosítási Rendszer (EDIS) megvalósítására irányuló munkafolyamatot. Magyarország szoros figyelemmel követi a bankunió megvalósítását, és részt vesz az EDIS jogszabályi kereteinek kialakításában olyan tagállamként, melynek a nemzeti valutája nem az euró – írták.