Több mint hároméves ügyészségi eljárás után, szigorú biztonsági intézkedések mellett és egy hamisnak bizonyult bombariadó után megkezdődött Gdanskban az utóbbi évek egyik legnagyobb lengyelországi botrányát kiváltó, a piramisjáték szervezésével gyanúsított Amber Gold befektető cég pere.

Az első tárgyalás kétórás késéssel indult egy utóbb hamisnak bizonyult bombariadó miatt.

A gdanski kerületi bíróság legnagyobb tárgyalótermében zajló tárgyalás fővádlottja az Amber Gold alapítója, a büntetett előéletű Marcin Plichta és felesége, Katarzyna.

A házaspár 2009-2012-ben a nemesfémekkel kereskedő Amber Gold pénzintézetet vezette, mely 6-16,5 százalékos évi kamattal járó befektetési szolgáltatásokat ajánlott, és mintegy 19 ezer ügyfél több mint 851 millió zloty értékű (62 milliárd forint) vagyonát kezelte. Az Amber Gold 2012-ben csődöt jelentett, az ügyfelek közül csak mintegy 3 ezren tudták visszaszerezni közel 291 millió zloty (21 milliárd forint) összértékű befektetéseiket.

Plichtáék az Amber Goldnál befektetett eszközökből többek között a pénzintézet összeomlása előtt csődöt jelentő OLT Express fapados légitársaságot finanszírozták. Emellett saját fizetésként 18,8 millió zlotyt (1,4 milliárd forint) számoltak el.

A csaknem 9 ezer oldalnyi vádirat a hűtlen kezelés mellett egyebek között pénzmosás vádját is tartalmazza. Marcin Plichtát összesen négy, feleségét tíz bűnügy elkövetésével vádolják, melyek miatt mindkettőjükre 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A védelem az ügyészségi eljárás során már kihallgatott 19 ezernyi tanú újbóli meghallgatását követeli. Felperesként a lengyel pénzügyi felügyeleti bizottság (KNF), valamint – a kárt szenvedettek részéről – 9 személy lép fel. A bíróság egyelőre összesen 12 tárgyalást tervez, ezeket március és április folyamán tartják.

Az Amber Gold ügyével kapcsolatban 2012-ben Donald Tusk neve is felmerült, mivel a cég által ellenőrzött OLT Express légitársaságnál az akkori lengyel kormányfő, az Európai Tanács jelenlegi elnöke fiát, Michalt alkalmazták PR-tanácsadóként. Donald Tusk akkor elhatárolódott az ügytől. Azt közölte a sajtóval, ő azt tanácsolta fiának, hogy tartsa távol magát a “problematikus múltú” emberektől.

A lengyel sajtókommentárok felvetették: Tusknak titkosszolgálati információk alapján már korábban tudomása lehetett az Amber Gold üzelmeiről, de erre csak fiát figyelmeztette, miközben ugyanezt elmulasztotta megtenni az utóbb csalás áldozataivá vált kisbefektetők ezreivel. A kormányfő azzal védekezett, hogy a cégre vonatkozó kifogásait csak médiaértesülések alapján fogalmazta meg. A 2014-ben kitört lengyel lehallgatási botrány során nyilvánosságra került hangfelvételek egyike azonban Marek Belka jegybanki elnök nyilatkozatát rögzíti, melyből kiderül: Belka az Amber Gold csődje előtt személyesen is figyelmeztette a kormányfőt a cég gyanús tevékenységére. A lengyel ügyészség a lehallgatási botrányban érintett összes köztisztviselőről tavaly megállapította, hogy nem lépték túl hatáskörüket.