Tavaly csaknem másfélmillió ügy érkezett az ország bíróságaira, és a befejezett ügyek száma meghaladta az érkezettekét – mondta az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökhelyettese a Tatabányai Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Gyarmathy Judit hozzátette: a befejezett ügyek arányának javulása annak az aktív szerepvállalásnak is köszönhető, mely szerint a bírók pótnapokat tűztek ki és a szokásos munkamenetnél több tárgyalást tartottak.

Az OBH elnökhelyettese szólt arról is, hogy a bíróságok biztonsági helyzete rendezett, 2014-től a Svájci Alap támogatásával valamennyi bíróságot detektoros kapuval, röntgensugaras csomagátvizsgálóval és fémkeresővel szerelték fel. A bíróságon dolgozó biztonsági szolgálatok tagjait rendszeresen képzik. A Magyar Igazságügyi Akadémián jelenleg is tart kétszáz ember képzése, őket erőszakos cselekedetek kezelésére készítik fel.

Csorba Zsolt Ödön, a Tatabányai Törvényszék elnöke ismertette, hogy a peres ügyek időbeni befejezésének aránya szerint a törvényszék a 2015 első féléves adatok szerint az országos rangsorban a második helyet szerezte meg. “A szolgáltató bíróságért” országos program keretében a két éven túli ügyek arányának húszszázalékos csökkentését vállalták, de jó szervezéssel elérték, hogy a március végi határidőig ez az arány megközelítette a harminc százalékot – mondta.