A titkos CIA-börtönök ügyét vizsgáló krakkói ügyészség a nyomozás hat hónappal való meghosszabbítását kérte a lengyel főügyésztől – számolt be róla a lengyel sajtó.

A krakkói ügyészség hivatalos közleménye ellentmond annak az értesülésnek, amelyet az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió tett közzé március közepén. A rádió akkor úgy tudta, hogy az Egyesült Államoktól kért jogsegély hiánya miatt lezárták a 2008 tavaszán kezdeményezett krakkói eljárást, amelynek során azt vizsgálták, hogy a lengyel hatóságok hozzájárultak-e az ország területén 2002 és 2003 között működtetett titkos CIA-központok létesítéséhez, s hogy ezekben kínvallatási módszereket alkalmaztak-e.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva tavaly elutasította a lengyel hatóságok által kért jogsegélynyújtást.

Wlodzimierz Krzywicki, a krakkói ügyészség szóvivője kedd este elmondta: az eljárást “a Lengyelországban, valamint külföldön is folytatott további pervezető intézkedések szükségessége miatt” hosszabbítják meg.

Varsó eddig – a le nem zárt krakkói vizsgálat miatt – hivatalosan nem erősítette meg a börtönök létezését, mindazonáltal tavaly májusban kártérítést fizetett a titkos CIA-börtön két egykori foglyának. Ezzel eleget tett az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletének, miszerint megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy lehetővé tette a CIA számára, hogy lengyel területre szállítsanak, ott fogva tartsanak és megkínozzanak egy terrorizmussal gyanúsított palesztin és egy szaúd-arábiai férfit.

Utóbbit, a közben az Egyesült Államokban terrorizmussal megvádolt Abdul-Rahím al-Nasírít illetően márciusban az amerikai hatóságok elutasították azt a tavaly benyújtott lengyel kérést, hogy Washington adjon diplomáciai biztosítékokat arra vonatkozóan, hogy al-Nasírít nem ítélik halálra.

Az amerikai hatóságok többek között azzal érveltek, hogy nem tartják magukra nézve mérvadónak az EJEB döntéseit. A Lengyel Helsinki Bizottság jogvédő szervezet márciusi tájékoztatása szerint a bíróság munkáját felügyelő Európa Tanács miniszteri bizottsága arra hívta fel a lengyel kormányt: azonnal újítsa fel az Egyesült Államokhoz intézett, a diplomáciai biztosítékokra vonatkozó kérését.

A guantánamói börtöntáborban fogva tartott két férfi közül Nasírí a Cole amerikai hadihajó ellen 2000-ben a jemeni Ádenben elkövetett, 17 amerikai tengerész életét követelő merénylet fő gyanúsítottja. A szintén terrorizmussal gyanúsított palesztin Abu Zubajda ellen azonban mindmáig semmilyen ügyben nem emeltek vádat az amerikai hatóságok.