Tomislav Nikolic szerb elnököt állítása szerint hidegen hagyta, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék csütörtökön minden vádpont alól felmentette a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt Vojislav Seseljt, ugyanakkor az államfő kijelentette, hogy egy szerbre nézve mérvadó, hogy a hágai törvényszék elítélte vagy felmentette.

Nikolic erről Belgrádban újságíróknak nyilatkozva beszélt.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint Hágában Szerbia jogi képviselője, Sasa Obradovic úgy fogalmazott: más országokból származó kollégái nem erre az ítéletre számítottak, és meglepődtek azon is, hogy a testület elmarasztalta az ügy kezelési módját.

A hágai székhelyű törvényszék minden vádpont alól felmentette és szabad embernek nyilvánította a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét, aki bejelentette, kártérítést fog követelni a Nemzetközi Törvényszéktől a majdnem tizenkét évig tartó fogsága miatt.

Toma Fila szerb ügyvéd szerint ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy a nacionalista politikus nem számíthat semmiféle kártérítésre, eddig egyetlen hágai felmentett sem kapott ilyet.

Ha pénzügyi “haszna” nem is származik az esetből Vojislav Seseljnek, politikai előnyei mindenképpen lesznek – emelte ki Djordje Vukadinovic politikai elemző. Szerinte a felmentő ítélet jelentősen javíthat az SRS várható eredményein az április 24-i előre hozott szerb parlamenti választásokon.

Aleksandar Vucic szerb kormányfő egyelőre nem kívánta kommentálni az ítéletet, péntekre azonban kormányülést, majd sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen a Vojislav Seselj és a Radovan Karadzic elleni ítéletről, valamint Szerbia helyzetéről beszél majd.