Ellenzéki támogatás híján egyelőre nincs kétharmados többsége az igazságügyi tárca azon módosító javaslatának, amely törvénykezési helyeket hozna léte. A Jobbik és az LMP a javaslat elfogadását az Országos Bírósági Hivatal elnöke jogkörének csökkentéséhez köti, míg a kormánypártok ezt a “zsarolást” nem tartják helyesnek.

A javaslatról hétfőn az MSZP részvétele nélkül egyeztettek a parlamenti frakciók, a megbeszélés után Gulyás Gergely (Fidesz), Staudt Gábor és Gyüre Csaba (Jobbik) és Schiffer András (LMP) nyilatkozott az újságíróknak.

Gulyás Gergely elmondta: a legfőbb ügyész és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egyaránt támogatja az előterjesztést, amelynek célja, hogy közelebb vigyék az emberekhez az igazságszolgáltatást, gyorsítsák a bírósági eljárásokat.

Azzal az ellenzéki pártok is egyetértettek, hogy a változtatás jó célt szolgál, ennek ellenére azonban támogatásukat az igazságszolgáltatásra vonatkozó korábban elfogadott jogszabály megváltoztatásához kötnék, változtatnának az OBH elnökének jogkörén.

“Ezt a fajta árukapcsolást vagy zsarolást” a kormánypártok nem tartják helyesnek, mivel a két kérdés nem függ össze – hangsúlyozta az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

Közölte: azokon a településeken, ahol jelenleg nem folyik igazságszolgáltatási tevékenység, ám arra mégis szükség lenne, ott a feles támogatást igénylő illetékességi szabályok megváltoztatásával hoznának létre új járásbíróságokat.

Beszámolt arról is, hogy mivel zajlik az OBH-ról szóló törvény átfogó értékelése a közigazgatási bíráskodással kapcsolatosan – ez várhatóan ősszel kerül a Ház elé – ennek részeként tárgyalhatnak az ellenzék javaslatáról.

Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az egyeztetés után elismerte: ritka, hogy egy javaslat elfogadását egy másik változtatáshoz kötik, most mégis ehhez az eszközhöz nyúlnak.

Bírálta ugyanakkor, hogy a törvénykezési helyek létrehozásával kapcsolatban felmerült a bíróságok profitabilitásának kérdése, mert mint fogalmazott, egy bíróság sosem lesz nyereséges, ezért nem a járásbíróságok létrehozásán kellene spórolni.

Nem értett egyet azzal sem, hogy a törvénykezési helyeken szabálysértési vagy büntetőügyeket nem lehetne tárgyalni, polgáriakat is csak akkor, ha mindkét fél hozzájárul ahhoz.

Frakciótársa, Gyüre Csaba szintén bírálta, hogy itt takarékoskodnak. Szerinte, ha nem jönnek létre új járásbíróságok, azzal nem javul a bírák leterheltsége.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője hangsúlyozta: csak akkor tudnak érdemben tárgyalni a javaslatról, ha a parlament mederbe tereli az OBH elnökének azon, “jelenleg teljesen parttalan” jogkörét, amellyel bírói pályázatokat érvényteleníthet.

Az előterjesztéssel kapcsolatban a járásbírósági székhelyek tömeges megszüntethetőségét is felvetette, és aggályainak adott hangot amiatt is, hogy a járásbíróságok a székhelyüktől eltérő helyen is tarthatnának tárgyalásokat. Ez utóbbi szerinte az eljárás biztonságát veszélyeztetné, akár iratvesztéssel is járhatna.

Közölte ugyanakkor: ingyenes jogsegélyt vagy iratbetekintést biztosító kirendeltségek nyitását üdvözölnék.