Az idei fogyasztóvédelmi vizsgálatok eredményei alapján javult a “mentes” élelmiszerek jelölési gyakorlata, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által vizsgált élelmiszerek mindegyike megfelelt a követelményeknek, a gyártók, forgalmazók által feltüntetett összetevők összhangban voltak a termékekben találhatókkal – közölte a hatóság.

Az ellenőrzés során olyan termékeket vizsgáltak, amelyek esetében a gyártó vagy forgalmazó a “mentes” vagy hasonló kifejezés – “nem tartalmaz”, “nélkül” – feltüntetésével garantálta, hogy az élelmiszer nem tartalmaz bizonyos összetevőket.

A hatóság szakemberei 43 féle élelmiszer jelölését vizsgálták, a tartósítószer-tartalmat, a mesterséges színezék tartalmat, és a nátriumtartalmat ellenőrizték.

Az eredmények javulást mutatnak Magyarországon, mert az előző két évben a mentes jelölésű termékek 2 illetve 11 százalékánál találtak kifogást az ellenőrök.

A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján található.