Több területen vagyongazdálkodási, vagyon nyilvántartási szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. (PR Kft.) ellenőrzésekor.

Az ÁSZ közölte, hogy a fogyatékos emberek rehabilitációja és fejlesztése érdekében a Velencei-tó partján fekvő létesítmények együttes üzemeltetéséért és fejlesztéséért felelő céget, amely a Velencei-tavi Vízi Sportiskolát is üzemelteti a 2011-2014 közötti időszakra ellenőrizte.

Az ÁSZ megállapította: az állami vagyon hasznosítására kötött szerződések, a tulajdonosi joggyakorlás, az elszámolások, a vagyongazdálkodási feltételek kialakítása, a vagyongazdálkodás, illetve vagyonnyilvántartás, valamint az adatszolgáltatás nem volt szabályszerű. A közbeszerzési törvény előírásait a PR Kft. három esetben nem tartotta be, az értékhatárt meghaladó szerződések megkötéséhez nem folytattak le közbeszerzési eljárást. A társaság tevékenysége nem támogatta az állami vagyonnal való szabályszerű gazdálkodást.

A társaság feladatait saját, illetve a vagyonkezelésében lévő eszközökkel, részben közhasznú tevékenységként, és egyéb nem közhasznú tevékenységként látta el. A PR Kft. bevétele 2014-ben 336,6 millió forint volt, ezen belül az értékesítés nettó árbevétele 96,4 millió forintot tett ki. A társaság gazdálkodása a 2011-2013. között nyereséges volt, 2014-ben azonban 7,4 millió forint veszteséggel zárt.

Az ÁSZ a PR Kft. ügyvezetőjének, valamint az emberi erőforrások miniszterének fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük – közölték.