Bejelentés hiányában végzett tőkepiaci függő ügynöki tevékenységet az Alabama Limit Kft. egy ciprusi társaság részére, állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely eltiltotta a társaságot a jogosulatlan tevékenység végzésétől és 20 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte.

A jegybank pénteken közzétett határozata szerint az Alabama Limit Kft. (korábbi nevén Profit & Partnership Kft.) intenzív marketing és oktatási tevékenysége útján befektetőket közvetített a ciprusi felügyeleti engedéllyel rendelkező Teletrade-DJ Ltd. befektetési vállalkozás részére.

A kft. magyar nyelven kínált információkat és technikai segítséget a nemzetközi pénzügyi piacokon befektetni vágyóknak. Ügyfélszerzési tevékenységének eredményeként a vizsgált időszakban számos hazai befektető számára tette lehetővé a kereskedési számlák megnyitását, s azon keresztül az online deviza, CFD és árutőzsdei termékekkel való kereskedést. A hazai társaság díjazása az ügyfelek kereskedési számláin végrehajtott tranzakciók nyereségéhez igazodott, így érdekelt volt minél több befektető közvetítésére partnere számára.

Az MNB arra is figyelmeztet, hogy a piacfelügyeleti eljárás lezárását követően az Alabama Limit Kft. korábbi székhelyén a Profit Square Business Kft. végez tevékenységet. Ez a társaság ugyan szerepel a hazai felügyeleti függő ügynöki nyilvántartásban, azonban megbízó hiányában (hasonlóan az Alabama Limithez) nem jogosult közvetítői tevékenység végzésére.

A jegybank ismételten felhívja a befektetők figyelmét az online kereskedési platformok által kínált, jellemzően többszörös tőkeáttétű ügyletek kockázatosságára. A tőkeáttétel a kis piaci árfolyammozgások hatását nagymértékében felerősíti, ami azzal járhat, hogy a befektetők akár a befektetett tőkéjük többszörösét is rendkívül gyorsan elveszíthetik. Az ilyen típusú ügyletek kötése még a megfelelő jogosultságokkal bíró, az Európai Unióban székhellyel rendelkező szolgáltatóknál is jelentős kockázatokkal jár – szögezik le a közleményben.