Benyújtotta lemondását Joelle Milquet, a belgiumi vallon kormány oktatási minisztere, akit azzal vádoltak meg a hatóságok, hogy korábban szövetségi belügyminiszterként felvett nyolc munkatársat a tárcához, akik valójában a 2014-es választási kampányán dolgoztak.

A tárcavezető két ügyvéd társaságában jelent meg brüsszeli sajtótájékoztatóján, ahol annak ellenére bejelentette a lemondását, hogy ártatlannak vallotta magát.

Joelle Milquet politikai támadásnak minősítette az ügyet, amely még tavaly áprilisban kezdődött a La Derniére Heure című helyi lap hétfői tájékoztatása szerint. A miniszter alaptalannak és igazságtalannak nevezte a vádakat, és kijelentette, minden erejét arra fogja fordítani, hogy ezt be is bizonyítsa.

“A törvény lehetővé teszi a munkaerő-felvételt. Abszolút nincs szó fiktív munkahelyekről ebben az ügyben. A nyolc munkatárs közül öten az oktatási minisztériumhoz is követtek” – hangsúlyozta.

“Mélyrehatóan ellenőrizték az elszámolásaimat, és nem tapasztaltak semmilyen csalást” tette hozzá a tárcavezető.

A botrányt kirobbantó, Le Vif-L’Express című hetilap értesülései szerint Milquet 2013 novemberében, hét hónappal a választások előtt vette fel az érintett alkalmazottakat, akiknek mindegyike külföldi származású, brüsszeli lakos volt, többségük pedig a miniszterhez hasonlóan a kereszténydemokrata (CDH) párt tagja.