Lengyelországban nincs veszélyben a demokrácia – hangsúlyozta a lengyel kormányfő a közszolgálati televíziónak adott interjújában. Beata Szydlo azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a strasbourgi testület a nap folyamán a demokráciát veszélyeztetőnek minősítette a lengyel alkotmánybírósági reformot.

Az uniós képviselők azt a véleményt fogalmazták meg határozatukban, hogy az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások veszélyeztetik a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot. Az állásfoglalás határozottan felszólítja a varsói kormányt, hogy maradéktalanul tegyen eleget az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság márciusi ajánlásainak, és tartsa tiszteletben az alkotmánybíróság ítéleteit.

Az európai parlamenti határozat nem tényszerű, hanem kizárólag politikai megfontolásokat tükröz – jelentette ki Szydlo, kifejtve: az Európai Parlament (EP) nem az ügy egészéhez viszonyult, mellőzte például azt, hogy a Jog és Igazságosság kormánya idején végrehajtott, az alkotmánybíróság működésére vonatkozó változások az előző kabinet által megvalósított módosításokra reagáltak.

A dokumentum nem vette figyelembe azt sem, hogy Lengyelországban jelenleg a Velencei Bizottság véleményének megfelelően a párbeszéd és a kompromisszumkeresés van folyamatban – folytatta Szydlo, leszögezve: a határozat nem a kompromisszum kereséseként értelmezhető, és “romboló hatással lesz” az említett párbeszédre.

“Nem becsülöm le az Európai Parlament álláspontját, mindazonáltal úgy vélem, hogy a több válsággal is küszködő Európai Uniónak sok más lényeges dologgal kellene foglalkoznia, például a migrációval” – értékelte a lengyel miniszterelnök. “Az EP miért nem foglalkozott a szilveszteri kölni támadásokkal vagy az Ukrajna uniós társulási szerződését elutasító hollandiai népszavazással?” – tette fel a kérdést Szydlo, sürgetve: “gondolkodjunk el azon, mit jelent, hogy az unióban egyenlő bánásmódban részesülünk, hogy szolidárisak vagyunk, és védjük az európai értékeket.”

Lengyelországban nem sérülnek sem az emberi jogok, sem a sajtószabadság – jelentette ki, “képmutatónak” nevezve az ellenzéket, amiért “a belpolitikai vitát nemzetközi színtérre viszi.” “Szuverén állam vagyunk, és jogunk az, hogy önállóan kezeljük problémáinak, szuverén döntéseket hozzunk, ahogy más uniós tagállamok is” – húzta alá a lengyel kormányfő.