Az Egyesült Államok az idén is sok ország emberjogi helyzetéről mondott véleményt, miközben hallgat saját “rettenetes” bizonyítványáról és szemernyi jelét sem adja, hogy hajlandó lenne róla elgondolkodni – fogalmaz az Egyesült Államok emberjogi gyakorlatról összeállított, kiadott hivatalos kínai jelentés.

A pekingi kormány információs irodájának összeállításában készült irat megállapítja, hogy 2015-ben nem javult az emberjogi helyzet, mi több: számos új problémáról érkeztek hírek. A szerzők utaltak rá, miután az amerikai kormány visszautasítja, hogy tükröt tartson maga elé, ehhez mások “segítségére” van szüksége.

A dokumentum megjelenését 1998 óta immár hagyományosan a washingtoni külügyminisztérium éves emberjogi országjelentéséhez időzítik. Ezt idén helyi idő szerint április 13-án hozták nyilvánosságra.

Az általános értékelés szerint a pénz szerepe az amerikai politikai életben csak növekedett, a családok helyzete pedig rosszabbá vált. A választópolgároknak – jegyzik meg – gond valódi akaratuk kifejezése.

A polgári jogok súlyos sérelmeként írnak az elburjánzó fegyveres bűncselekményekről, illetve a rendőrségi túlkapásairól. Az idézett adatok szerint tavaly 51 675 fegyveres erőszakos cselekményt regisztráltak, amelyeknek több mint 13 ezer halálos áldozata és csaknem 26 500 sérültje volt. Ugyanebben az időszakban 965 embert lőttek agyon amerikai rendőrök.

A jelentés kitért a gazdasági és szociális jogokra, a több mint 500 ezer hajléktalanra, a 33 millió emberre, akiknek nincs egészségügyi biztosításuk.

Az idén is külön fejezetet kaptak a súlyos áldozatokkal járó, külföldön elkövetett emberjogsértések, beszámoltak az Irakban és Szíriában végrehajtott légicsapásokról és a civil áldozatok számáról.

A szerzők nem mulasztották el felhívni a figyelmet az Egyesült Államok külföldön végzett titkos megfigyeléseire, a más országokban élők magánélethez való jogának megsértésére. Példáik között kiemelik, hogy az Egyesült Államok három francia elnököt hallgatott le más francia tisztségviselők mellett.