Levélben fordult közel ötven európai parlamenti (EP-) képviselő Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz az Oroszországban bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta szabadon engedése érdekében.

A levél aláírói törvénytelennek és politikailag motiváltnak minősítették a márciusban 22 éves börtönbüntetéssel sújtott ukrán pilóta elleni “szégyenteljes” ítéletet, és arra szólították fel az orosz hatóságokat, hogy hagyjanak fel a nemzetközi humanitárius jogot sértő cselekedetekkel.

A képviselők aggodalmukat fejezték ki Nagyija Szavcsenko romló egészségi állapota miatt, akinek az azonnali szabadon engedését követelik.

A felhívást Petras Austrevicius, az EP liberális frakciójának (ALDE) alelnöke kezdeményezte, és azt öt képviselőcsoport negyvenhat tagja írta alá, mások mellett Jacek Saryusz-Wolski és Jerzy Buzek néppárti, Szanyi Tibor szocialista és Jávor Benedek zöldpárti képviselő.

A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Szakadárok fogták el, és adták át az orosz hatóságoknak, akik azzal vádolták meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatámadásban meghalt orosz tévés halálához, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet.

Szavcsenko, aki az ivóvizet is elutasítva “száraz” éhségsztrájkba kezdett, kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt.

Kijev álláspontja szerint a pilótát elrabolták, és kijár neki, hogy ne köztörvényes bűnözőként, hanem hadifogolyként kezeljék.