A Földközi-tengeren működő embercsempész-hálózatok elleni, Sophia elnevezésű uniós katonai művelet kiterjesztéséről egyeztettek luxembourgi tanácskozásukon az EU-tagországok védelmi és külügyminiszterei.

Az uniós haditengerészeti misszió mandátumának a líbiai felségvizekre való kiterjesztését elsősorban Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország szorgalmazta a találkozón. Erre azonban kizárólag a tripoli egységkormány beleegyezésével kerülhetne sor.

A menekültek megmentését és az embercsempész-hálózatok felderítését célzó műveletben részt vevő hajók a tervek szerint szorosan együttműködnének az Égei-tengeren szolgálatot teljesítő NATO-flottával.

“Feltétlenül szükséges biztosítani Líbia stabilitását, a líbiaiak biztonságát és az ország határait” – mondta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter az ülést követően. “Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni az ember- és fegyvercsempészek ellen” – tette hozzá.

A több mint ötven miniszter részvételével zajló találkozón olyan terveket is megvitattak, amelyek értelmében segítenének az észak-afrikai ország hadseregének és parti őrségének kiképzésében.

Philip Hammond, a brit diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy a kiképzésre Líbiában vagy egy szomszédos országban kerülhetne sor. “A líbiai kormányon áll, hogy pontosan meghatározza, milyen segítségre van szüksége” – mondta.

A kiképzőmisszió felállítását José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter is rendkívül sürgősnek tartja.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról számolt be, hogy a Sophia elnevezésű művelet keretében jelenleg kizárólag nemzetközi vizeken szolgálatot teljesítő hajók az utóbbi hat hónap során 13 ezer ember, köztük mintegy 800 gyerek életét mentették meg. Az olasz diplomata emellett hangsúlyozta, a migrációs válság kezeléséhez a líbiai helyzet megoldása elodázhatatlan és elengedhetetlen.

Egyes uniós tagállamok, például Svédország szerint a misszió kiterjesztéséhez nemcsak a líbiai kormány, hanem az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazása is szükséges, ehhez azonban elengedhetetlen Oroszország beleegyezése.

Líbiában zűrzavar uralkodik a Moammer Kadhafi diktátor bukásához vezető 2011-es felkelés kirobbanása óta. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a káoszt kihasználva megvetette a lábát, és irányítása alá vonta Kadhafi szülővárosát, Szirtet is.

Az Olaszországtól mintegy háromszáz kilométerre lévő észak-afrikai államból 2014 óta több tízezer menekült és migráns érkezett Európába, az afrikai migránsok egyik fő tranzitállamának számít.