Az MNB közzétett határozatában összesen 28,7 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Sopron Bank Burgenland Zrt.-t – közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. A feltárt jogsértések azonban nem hordoznak olyan kockázatokat, amelyek veszélyeztetnék a Bank megbízható működését, tették hozzá.

A hivatalból indított felügyeleti ellenőrzés keretében 2012. december 31-től vizsgálta a Sopron Bank tevékenységét a jegybank.

Az MNB kötelezte a Sopron Bankot, hogy a feltárt hiányosságok megszüntetésére szeptember 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket és erről számoljon be a jegybanknak.

A felügyeleti hatóság arra kötelezte a pénzintézetet, hogy gondoskodjék a belső szabályozás, a számviteli eljárások, az ellenőrzési tervek, a fedezetkezelési és eszközminősítési folyamatok fejlesztéséről, illetve javításáról, valamint a nyilvántartások és az adatszolgáltatás teljeskörűségéről. A banknak teljeskörűen meg kell felelnie a jogszabályoknak a szavatoló tőke és a tőkekövetelmény kiszámítása, az értékvesztés és a kamatok elszámolása terén. Az informatikai rendszerek működése során, valamint az értékbecsléseknél pedig be kell tartania a szakmai előírásokat.

A bírság megállapítását különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében feltárt jogsértések számossága és súlya, illetve a jogsértések ismétlődése. Számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet. Súlyosító körülményként értékelte a jegybank a szabályszegések egy részének rendszerszintű jellegét, illetve azok jelentős – egyes esetekben magas – kockázati besorolását is. Enyhítő körülményként vette viszont figyelembe az ellenőrző hatóság a bank együttműködő magatartását, valamint azt, hogy az ügyfelek érdekét nem érte sérelem.