Az “európai álom” továbbélése érdekében az Európai Unió újraalapító szerződésének két éven belüli létrehozását javasolta Emmanuel Macron, francia gazdasági miniszter – közölte az RTBF belga közszolgálati televízió.

A belgiumi Brugge-ben tartott diákfórumon elhangzott kijelentése szerint 18-24 hónapon belül el kell készíteni egy új európai alapszerződést, hogy tovább élhessen az “európai álom”, még akkor is, ha ez csak “egyes” tagállamokra vonatkozna.

Elmondása szerint az új alapszerződés a nagyobb európai országok között lefolytatott demokratikus vita alapján jöhet létre. Mint mondta, szerencse, hogy 2017-ben, gyakorlatilag egy időben Németországban és Franciaországban is választások lesznek, s így az utána következő három évben megnyílik a tér a cselekvésre.

Macron ezt követően egy 18-24 hónapra vetített tervet vázolt hallgatóságának, amely szerint az új alapszerződés az életszínvonalban és gazdaságilag egymáshoz közelebb lévő, erősebb uniós országokat foglalná magába.

Nem lehet ennek az európai centrum egyre nagyobb integrációja felé haladni, ha a társadalmi és adóügyi kérdésekben nincs közös stratégia – mondta a miniszter.

Véleménye szerint “ha nem teszünk semmit”, Európa és az eurózóna szétesik. Európa számára rövid időn belül új útvonalat, új célokat kell kitűzni – mondta.