Kínában azoknak, akik legalább 3 millió jüant (127 millió forint) sikkasztanak, illetve ekkora értékű kenőpénzt fogadtak el, vagy ügyüknek rendkívül káros hatása van, a halálos ítélettel is számolniuk kell – erről a kínai legfőbb ügyészség és a legfelsőbb bíróság kiadott új, bíráknak szánt magyarázatában rendelkeztek.

Amennyiben enyhítő körülmények merülnének fel, a dokumentum szerint az ítélet végrehajtása két évre felfüggeszthető. A jövőben a sikkasztott pénzből közcélra történő adományozás, vagy jótékonykodás nem vehető figyelembe. Az eddigi gyakorlatban a nyomozóhatóságokkal való együttműködést is már enyhítő körülményként szokták figyelembe venni.

Azokban az esetekben, amelyekben a halálbüntetés túlságosan szigorú lenne és a bíró az életfogytig tartó szabadságvesztés mellett dönt, gondoskodni kell arról, hogy az ítélet később ne legyen módosítható, az elítéltet ne helyezhessék idő előtt szabadlábra.

Az intézkedések a tavaly módosított, eredetileg 1997-ben elfogadott büntető törvénykönyvvel vannak összhangban. E törvénymódosítással új összeghatárokat rendeltek a különböző büntetési tételekhez, továbbá például büntethetővé teszik azokat is, akiknek tudomására jut, hogy mondjuk családtagjuk kenőpénzt fogadott el, de arról nem tettek jelentést.

A beszámolók kiemelik, hogy a kínai igazságszolgáltatás vezető intézményei az elmúlt három évben már szigorú ítéletekre bíztatták a bíróságokat a vesztegetési, korrupciós ügyekben. Tavaly 16 magas beosztású állami vezető került a vádlottak padjára, köztük a kínai csúcsvezetés egykori tagja, a belbiztonságot felügyelő Csou Jung-kang, akit életfogytiglani börtönre ítéltek.

Az ügyészek 22 volt miniszteri, vagy afeletti szintű vezető ellen emeltek vádat, 41 ügyében indult nyomozás. Tavaly két Hunan tartományi állami vállalati vezetőt ítéltek halálra, mert körülbelül 200 millió jüan (8,5 milliárd forint) értékben fogadtak el csúszópénzt.

A jelentés szerint a 107 milliós Kuangtung tartomány volt kormányzó-helyettesét kizárták a kommunista pártból “súlyos fegyelemsértés”, vagyis korrupciós gyanú miatt. A 60 éves Liu Cse-keng ellen februárban indítottak eljárást. Rendszerint amint a párt a maga nyomozása során alaposnak találja a gyanút és lezárja a párt fegyelmi szabályzata szerinti eljárást, átadja az ügyet az állami igazságszolgáltatásnak.