Beiktatta hivatalába Wolfgang Sobotka új belügyminisztert Heinz Fischer osztrák államfő Bécsben.

Az államfő beiktatási beszédében kiemelte, hogy az új – néppárti – tárcavezetőnek felelősségteljesen kell törekednie a menekültkérdés megoldására, és arról is beszélt, hogy elődjének nem volt könnyű dolga a migrációs helyzet kezelése során. Ausztriának nem érdeke, hogy a menekültáradat miatt lezárja a határátkelőket a Brenner-hágónál – szögezte le Fischer, utalva az új tárcavezető tervezett első hivatalos útjára, amikor Sobotka az osztrák tiroli és az Olaszországhoz tartozó dél-tiroli tartományi vezetővel találkozik majd a hétvégén.

A leköszönő Johanna Mikl-Leitner csütörtöktől Sobotka tisztségét veszi át, vagyis az alsó-ausztriai tartományi vezető, Erwin Pröll helyettese lesz, valamint a pénzügyi, lakhatási és munkaügyi tanácsosi posztot is ellátja. A személycserét az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetése másfél héttel ezelőtt jelentette be. 

Sobotka több mint harminc éve a tartomány politikai életének egyik főszereplője. 1998-tól, 18 éven át vett részt az alsó-ausztriai parlament munkájában, kezdetben pénzügyi tanácsosként, majd 2009-től a tartományi vezető helyetteseként. A hatvanéves politikus korábban országos tisztséget még nem töltött be. Belügyminiszterként Mikl-Leitnerhez hasonlóan várhatóan ő is határozott menekültügyi politikát fog képviselni.

A Der Standard című osztrák lapban megjelent elemzés szerint Sobotka a munka megszállottja és lobbanékony természet, aki nemcsak magával, hanem munkatársaival is szigorúan bánik. A lap úgy véli, hogy Sobotkának a menekültügyi kérdés megoldásában nagyobb mértéktartásra és tapintatra lesz majd szüksége.

Bennfentes információk alapján Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományi vezető azt tervezi, hogy régi bizalmasát, Mikl-Leitnert nevezi meg utódjának decemberben. Addig Mikl-Leitner a helyetteseként dolgozik majd.

Politikai elemzők szerint a személycserével Erwin Pröll “elegánsan szabadult meg” Sobotkától, egyik ellenlábasától, aki szintén a tartományi vezetői posztra pályázott volna. Pröll egyúttal kihasználta, hogy Johanna Mikl-Leitner sokkal népszerűbb, mint korábban volt, emiatt történhetett ennyire hirtelen a személycsere. Többen ugyanis azt vetették Pröll szemére, hogy saját érdekeit előtérbe helyezve nem volt tekintettel sem a párt érdekeire, sem a hét végi államfőválasztás kampányára, így döntése akár ronthatja is az ÖVP által indított jelölt, Andreas Khol esélyeit.