Az uniós országok belügyminisztereinek tanácsa elfogadta a légiutasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet, amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése, felderítése és az elkövetők megbüntetése – közölte a tanács luxembourgi közleményében.

A belügyminiszterek tanácsának jóváhagyását élvező új szabályozás (PNR), amelyet a múlt héten már megszavazott az Európai Parlament, arra kötelezi a légitársaságokat, hogy az uniós országok hatóságai számára adatokat szolgáltassanak az Európai Unióba beutazó és az onnan kiutazó utasokról.

A tájékoztatás szerint az EU tagállamainak a légitársaságok által gyűjtött légiutas-adatok kezelésére információs központot kell létrehozniuk. Az adatokat öt évig kell megőrizni, de hat hónap után személyazonosításra alkalmatlanná kell tenni őket. A tanácsi közlemény megjegyzi: a hatóságok megfelelő indoklás és bizonyos körülmények esetén ezek után is hozzáférhetnek az adatokhoz.

A szabályozás előírja, hogy az utasok adatait kezelő központok kapcsolatban legyenek a többi tagállam azonos rendszereivel, és biztosítsanak hozzáférést az európai rendőri együttműködési szervezet, az Europol számára is. Az irányelv kimondja, hogy adattovábbítás csak külön-külön, egyéni elbírálás alapján és a terrorista bűncselekmények, súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése, kivizsgálása, továbbá az elkövetők megbüntetése érdekében történhet.

Az irányelv alapesetben az EU-n kívüli járatokra vonatkozik. A tagállamok azonban dönthetnek úgy, hogy azt az unión belüli légi járatokra is alkalmazzák – tájékoztatott a belügyminiszterek tanácsa.