Egy tavaly év végén vetített játékfilm nem megfelelő korhatár-besorolása miatt 1,25 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2-re. A testület egy dokumentumfilm támogatásáról és több kisközösségi és körzeti rádióval összefüggő ügyben is döntött – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

A közleményben azt írták: azért bírságolták meg a TV2-t, mert az a Komancsok holdja című játékfilmet 16-os korhatár-kategória helyett 12-esbe sorolta, és délben vetítette a 21 óra utáni idősáv helyett. Szigorúbb besorolást indokolt volna, hogy a filmben naturalisztikusan erőszakos, félelemkeltő képsorok és egy öngyilkossági jelenet is látható volt. A nézettségi adatok szerint a 16 éven aluli nézők közül hozzávetőlegesen 18 ezren láthattak legalább egy percet a műsorból.

A Médiatanács a gyerekek védelme érdekében, a televíziók jövőbeni jogkövető magatartásának ösztönzésére a fokozatosság és arányosság elve alapján határozta meg a jogkövetkezmény típusát és annak 1,25 millió forintos mértékét. A testület idén ezzel együtt eddig hatszor szabott ki korhatár-besorolási bírságot, több mint 17 millió forint értékben – közölték

A testület legutóbbi ülésén a 90 éves Kallós Zoltán néprajztudósról szóló portréfilm forgatásához 1,55 millió forint azonnali támogatást ítélt meg a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázatán. Az összeg lehetővé teszi, hogy a Hollós László rendező-producer vezette stáb felvételeket készítsen júniusban a néprajzkutató és népzenegyűjtő ünnepélyes köszöntésekor, és interjúkat vegyen fel a tudóssal, illetve tanítványaival, barátaival, munkatársaival.

A teljes filmet az Ember Judit- vagy a Kollányi Ágoston-pályázaton támogathatja majd a médiatanács, hiszen az azonnali támogatásban részesülő alkotók kötelesek indulni a soron következő dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmes pályázaton – fűzték hozzá.

Több kisközösségi és körzeti rádióval összefüggő ügyben is döntött a testület. Az Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítását célzó pályázaton a testület az egyedüliként pályázó Auris Média Kft.-t nyilvánította nyertessé, amely a tiszafüredi 88,7 MHz-en szóló Tisza-tó Rádió vételkörzet-bővítéseként működik majd.