Esetlegesen visszavonná az amnesztiáról szóló vitatott döntését Gjorge Ivanov macedón államfő, eddig azonban nem talált megfelelő jogalapot erre, ám egy jogi csoporttal a lehetséges megoldáson dolgozik – jelentette be az elnöki hivatal a vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint.

Gjorge Ivanov a múlt héten kegyelemben részesítette a belpolitikai válságot okozó lehallgatási botrány gyanúsítottjait, vádlottjait és elítéltjeit. Ugyanakkor egy beszédében elmondta, aki úgy érzi, megfosztották bármilyen jogától, vagy bíróság előtt akarja bizonyítani ártatlanságát, adjon be kérelmet, és az elnök semmissé teszi a rá vonatkozó kegyelmi döntést. Az 56 ellenzéki és kormánypárti érintett közül eddig tizenegyen jelezték, hogy nem kérnek az elnöki kegyelemből.

A 2014-es választások után az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszki kormányfőt és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg Zoran Zaevet, az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnökét.

Ezt követően Zoran Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormánypárti, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani.

Nemzetközi nyomásra végül tavaly júniusban megállapodást írt alá a négy legnagyobb macedón párt, köztük az ellenzék is, majd április 24-re előre hozott választást írtak ki, bár ezt később június 5-re halasztották. A megállapodás részeként a majdnem tíz éve hatalmon lévő Gruevszki is lemondott. Az országban június 5-én előre hozott parlamenti választást tartanak, amelyet az ellenzék – a bejelentések szerint – bojkottálni fog.

Ugyanakkor pénteken Bécsben rendeztek volna konferenciát a macedón belpolitikai válságról, amelynek keretében az érintett felek uniós közvetítéssel állapodhattak volna meg a helyzet kezeléséről, ezt azonban csütörtökön lemondták. Az Európai Unió közölte, csak akkor folytatja a párbeszédet Macedóniával, ha az elnök visszavonja az amnesztiát.