Az ohiói Cleveland városa beleegyezett abba, hogy hatmillió dolláros kártérítést fizessen a 12 éves afroamerikai Tamir Rice családjának, amiért a fiút 2014 novemberében lelőtte egy fehér rendőr – derült ki a felek peren kívüli megegyezését nyugtázó, közzétett bírósági végzésből.

Az egyik clevelandi szövetségi bíróság határozata szerint az összeg első felét 2016-ban utalják át, a második felét jövőre fizetik ki. A fiút lelövő rendőr felelősségét továbbra sem mondták ki.

Tamir Rice egy valódinak tűnő, gumilövedékeket kilövő pisztolymásolattal játszadozott az utcán, amikor Timothy Loehmann járőröző rendőr, alighogy kilépett a autójából, azonnal kétszer rálőtt.

A rendőrség szerint Loehmann azért használta fegyverét, mert látta, hogy a fiú a fegyvere felé nyúl, s annak csövéről hiányzott a légpisztolyokra utaló, narancssárga megkülönböztető jelzés.

Tamir egy nappal később belehalt sérüléseibe.

A fiú családja beperelte a rendőrt, a vele együtt a helyszínre kimenő társát, valamint a város vezetését is.
Az esetet emberölésnek minősítette az illetékes orvosszakértői hivatal.

Egy évvel később egy clevelandi nagyesküdtszék úgy döntött, hogy nem emelnek vádat Loehmann ellen. A döntés óriási felháborodást keltett, és tiltakozási hullámot indított el Clevelandben.

Az Egyesült Államokban az utóbbi években rendkívül megnőtt a társadalmi érzékenység az olyan esetekkel szemben, amelyekben fehér rendőr fegyvert használ fegyvertelen fekete fiatal ellen. Ezek miatt az esetek miatt született meg a “Fekete életek számítanak” nevű mozgalom, amely elsősorban az afroamerikaiak elleni rendőri túlkapásokra, de általában véve is, az afroamerikaiak elleni, még mindig gyakran tapasztalható hátrányos megkülönböztetésre hívja fel a társadalom figyelmét.