Kidolgozta az orosz igazságügyi minisztérium annak a törvénynek a tervezetét, amely megtiltaná jogi személyiség létesítését az Oroszországban nemkívánatosnak ítélt külföldi és nemzetközi nemkormányzati szervezetek számára.

“A törvénytervezet az orosz jogi személyek létrehozására, illetve az ezekben való részvételre vonatkozó tilalom bevezetését javasolja a külföldi és nemzetközi nemkormányzati szervezetek számára, amelyek tevékenységét nemkívánatosnak minősítették az az Oroszországi Föderáció a területén “ – fogalmaztak a közleményben.

A jogszabály tervezetét a szövetségi tanács (az orosz törvényhozás felsőháza) javaslatát végrehajtva dolgozták ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn “rendkívül veszélyesnek” nevezte a külföldi alapítványok és intézetek részvételét az orosz közoktatásban. Úgy vélekedett, hogy Oroszországnak a haladás érdekében nyitottnak kell lennie az újra, de hangsúlyozta, hogy ezek az – általa konkrétan meg nem nevezett – alapítványok nem felelnek meg az orosz hagyományoknak és kultúrának.

A készülő törvény egyebek között arra is válasz lehet, hogy Barack Obama amerikai elnök 2014 szeptemberében a civil szervezetek globális amerikai támogatását nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte, és annak fokozását ígérte. Az elnök utasította a minisztériumokat és kormányzati hivatalokat, hogy rendszeresen konzultáljanak és működjenek együtt civil társadalmi szervezetekkel. Szavai szerint az amerikai kormányszervek szembehelyezkednek azzal, hogy a külföldi kormányok diktálhassák, milyen természetű segítséget nyújthatnak nekik.