Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a 2007-2013 közötti időszak uniós forrásainak felhasználásáról tart politikai vitanapot az Országgyűlés.

Az előző héten kezdődött ülés utolsó napja hétfőn délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul, amit az ilyenkor szokásos kérdések és azonnali kérdések követnek.

A képviselők az elfogadott napirend szerint összesen négy órában tárgyalhatják az uniós pénzek felhasználását, a vitában a kormányoldalnak és az ellenzéknek is két-két óra áll rendelkezésre.

A kormányfő a vita kezdeményezéséhez fűzött indoklásában emlékeztetett, a kabinet tavaly év végén zárta le a 2007-2013 közötti uniós fejlesztési időszakot, amelyben Magyarország “az utolsó forintig” sikeresen lehívta a rendelkezésre álló 8 600 milliárd forintos támogatást. 

Orbán Viktor szerint a korábban “mindenki által biztosra vett forrásvesztés” úgy volt elkerülhető, hogy a kormány a lehívható támogatásnál nagyobb összegre, 9 536 milliárd forintra kötött szerződést. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a tapasztalatokról “nyílt és építő jellegű vitát” tudnak folytatni a parlamenti pártok.