A négy év alatt elért ügyhátralék-csökkenés után a következő időszakban a fenntartható fejlődés programját követné a bírósági szervezet – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Nyíregyházán.

Handó Tünde a Nyíregyházi Törvényszék összbírói értekezlete alkalmából megtartott sajtótájékoztatón kifejtette, megpróbálják “átállítani” a szervezet működését egy olyan rendszerre, amely egyrészt megtartja az eddig elért eredményeket, másrészt kiterjeszti az ügyfelek érdekeit szolgáló jó gyakorlatokat.

Utóbbihoz tartozik például a Nyíregyházi Törvényszéken is tervbe vett bírósági ügyfélcentrum létrehozása, a tanúgondozói hálózat, az áldozatvédelem, a Nyitott Bíróság Program és a bírósági közvetítés fejlesztése, valamint a bíróságok honlapjainak megújítása – tette hozzá az OBH elnöke.

“Azt szeretnénk, hogy a jog sokkal elérhetőbb és érthetőbb legyen az emberek számára” – fogalmazott Handó Tünde, hozzátéve, a bíróság működésében az időszerű és minőségi ítélkezés feladata mellett a társadalmi felelősségvállalást egyaránt meg kell jeleníteni.

A szervezet munkájáról szólva elmondta, négy év alatt 49 százalékkal csökkent a két éven túli ügyek száma a törvényszéki elsőfokú ítélkezés során, míg a járásbírósági büntető ügyszakban ez a csökkenés 33 százalékos volt. Hozzáfűzte, a büntetőügyek több mint 25 százaléka bíróság elé állítással vagy tárgyalásmellőzéssel zárul a járásbíróságokon.

Handó Tünde utalt arra, az úgynevezett “dömpingügyek” tekintetében a devizahitelesek és a tömeges bevándorlással kapcsolatos ügyek feldolgozása terhelte meg jelentősen a bírósági szervezetet, az ebből eredő ügyhátralék ledolgozásában a tíz hónapig tartó Szolgáltató Bíróság Program segített.

Ebben az időszakban a két éven túli ügyek számát országosan 27 százalékkal csökkent, ebben a munkában a Nyíregyházi Törvényszék kiemelkedő eredményt ért el – mondta az OBH vezetője.

A törvényszék munkáját értékelve a bírósági hivatal elnöke hangsúlyozta, az ügyforgalmi adatok szerint tavaly a korábbi éveknél nagyobb ügyteherrel kellett megbirkóznia a megyei bíróságoknak: a Nyírbátori Járásbíróságon például megsokszorozódtak a menekültügyi-idegenrendészeti ügyek, Mátészalkán pedig az előző időszakhoz képest több mint negyedével nőtt a beérkezett büntetőügyek száma.

Ehhez képest a Nyíregyházi Törvényszék a fellebbezési és helybenhagyási arányszámban az ország legjobbjai közé került, valamint a hatályon kívül helyezéseinek száma is jobb az országos hétszázalékos átlagnál – emelte ki.

Handó Tünde a sajtótájékoztatón nagy eredménynek nevezte, hogy az országos törvényszékek közül a nyíregyházi jutott hozzá a legnagyobb, 380 millió forintos támogatási összeghez. Többek közt energetikai fejlesztések és tárgyalótermi felújítások valósultak meg ebből az összegből a megyei járásbíróságokon, ilyen jellegű beruházásokra az OBH az elmúlt években közel 7 milliárd forintot költött – jelezte a szervezet elnöke.

Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke beszámolójában elmondta, 2015-ben 87 107 ügy érkezett a törvényszékre, 87 820-at fejeztek be és 31 972 maradt folyamatban. Utóbbiak között főként az ügyvitelbe korábban bekerült végrehajtási, illetve eddig a statisztikákban nem szereplő nemperes ügyek szerepelnek – tette hozzá. 

A sajtótájékoztatón részt vett Móroczné Simon Angéla, az Országos Bírói Tanács elnöke, valamint Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke is.