A Panamából kiindult, úgynevezett offshore-botrány kivizsgálását végző különbizottság létrehozásáról döntöttek az Európai Parlament frakciói.

Parlamenti tájékoztatás szerint a képviselőtestület vezetősége, az úgynevezett elnökök konferenciája csütörtökön határoz a vizsgálóbizottság végleges létszámáról és mandátumáról. 

Az előzetes kiszivárogtatások szerint a testület várhatóan 65 fős lesz, megbízatása pedig egy évre szól, amelyet két alkalommal – három-három hónappal – meg lehet meghosszabbítani.

Az offshore-botrányhoz vezető információkat állítólag egy ismeretlen szivárogtatta ki a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából. Mára csaknem 12 millió adat, összesen 2,6 terabájt nagyságú információtömeg állt össze, amely nagy nemzetközi vállalatok alkalmazottait és politikusokat is az adóelkerülés gyanújába kevert. Az iratokat a héten mindenki számára hozzáférhetővé tették.

A Mossack Fonseca ügyvédi iroda bejelentette, hogy az igazságszolgáltatáshoz fordul a dokumentumok nyilvánosságra hozatala miatt.