Több százan vettek részt kedden Pristina központjában Koszovó történelmének első melegfelvonulásán, amelyet a homofóbia-ellenes világnap alkalmából rendeztek.

A botrányok elkerülése érdekében a felvonulás szervezése teljes titoktartás mellett zajlott, a keddi rendezvényen ugyanakkor a helyi LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösség tagjai mellett részt vett Hashim Thaci jelenlegi és Atifete Jahjaga volt államfő, illetve több külföldi diplomata, valamint Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke.

Hashim Thaci az eseményen a koszovói sajtónak azt mondta: minden koszovói állampolgár ugyanolyan jogokkal rendelkezik nemzeti vagy nemi hovatartozásától függetlenül.

Az LMBT-közösség tagjai a felvonulással szerették volna felhívni a figyelmet az őket érő negatív diszkriminációra, és azt kérték, hogy fogadják el őket, tartsák tiszteletben jogaikat.

A koszovói alkotmány tilt mindenféle negatív diszkriminációt, ugyanakkor nem tér ki külön az LMBT-közösséget érintő jogokra, a főleg muszlim vallású országban az azonos neműek házassága sem engedélyezett.

A keddi felvonulást több száz rendőr biztosította, incidens nem történt.