Másodfokon hatályon kívül helyezte Kocsis István volt MVM-vezér elsőfokú felmentő ítéletét a Pécsi Ítélőtábla, egyúttal vele és három társával – a másod-, heted- és nyolcadrendű vádlottal – szemben új eljárás lefolytatását rendelte el.

Kocsis István és a negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottak esetében az ügy részét képező, a paksi Erzsébet Szálloda felújítására és megvásárlására vonatkozó elsőfokú felmentő rendelkezéseket helybenhagyta a táblabíróság Krémer László vezette tanácsa, így esetükben az jogerőre emelkedett.     Az ítélethirdetést követő sajtótájékoztatón Tóth Sándor, a táblabíróság szóvivője elmondta, hogy az ítélőtábla a Kaposvári Törvényszék ítéletét a rendelkezésre álló bizonyítékok “súlyosan okszerűtlen mérlegelése” miatt találta megalapozatlannak.
 

Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke kiemelte: az eljárási törvény nagyon szűk lehetőségeket biztosít arra, hogy az elsőfokú ítélettel ellentétes ítéletet hozzon, tehát bűnösséget állapítson meg. E szűk keret nem tette lehetővé, hogy érdemben elbírálják a felmentések elleni fellebbezéseket, ezért kellett hatályon kívül helyezni az első-, másod-, heted- és nyolcadrendű vádlottak felmentő ítéletét.

Az ítélet mintegy két órán keresztül tartó indoklásában Krémer László jelezte, hogy a megismételt eljárásban a bíróságnak figyelemmel kell lennie az elkövetési összeg nagyságára.

Makai Lajos erről megjegyezte, hogy kisebb elkövetési érték esetén más büntetés-kiszabási gyakorlat érvényesül.

Kocsis Istvánt, az MVM Zrt. volt vezetőjét tavaly júniusban mentette fel hűtlen kezelés és sikkasztás vádja alól a Kaposvári Törvényszék elsőfokú ítéletében, és ugyancsak felmentették V-S. László hetedrendű vádlottat is. Sz. András másodrendű vádlottat (az MVM volt főtanácsadóját) viszont bűnösnek találták több vádpontban is, és az ügy nyolcadrendű vádlottjával, K. Istvánnéval 2-2 évnyi felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rájuk első fokon. A harmadrendű vádlott az eljárás során elhunyt, vele szemben a bíróság az eljárást megszüntette.     A Kaposvári Törvényszék bírája az ítélet tavaly júniusi indoklásában kitért arra is, hogy akadt ahol bűncselekmény, és akadt ahol bizonyítottság hiányában ejtették a vádat. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség és a vádlottak védői is fellebbeztek.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt vádolta meg az alpereseket magyarországi és szerbiai erőműfejlesztéssel, a magyar energianád programmal és több tanácsadói szerződéssel, szállodavásárlással és fejlesztéssel összefüggésben.     A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, a cselekmények elkövetése során a Sz. András érdekeltségébe tartozó off-shore céget is felhasználtak, így 15 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak az MVM-nek, amelyből 12 milliárd megtérült.     Az ügy a Kaposvári Törvényszéken folytatódik.